Mozak u bojama, Dubravka Švob Štrac

Datum i vrijeme:
petak 12.4.2019., 10:30 - 11:30

Mjesto održavanja:
Institut Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
Dvorana 3. krila

Detalji

Boje su svuda oko nas i sastavni su dio naše svakodnevnice. Evolucijski one predstavljaju važnu prilagodbu i mnoga ih bića koriste kako bi se maskirala, zagrijala, zaštitila ili privukla partnera. Međutim, da li ste se ikada zapitali što su zapravo boje i što omogućuje da ih vidimo golim okom? Znate li da iako ljudsko oko može percipirati više od milijun različitih boja, svi ljudi ne vide iste boje, a neki ih uopće ne razlikuju? Također, mnoge životinje boje vide različito od čovjeka. Samo raspoznavanje boja odvija se u mozgu, no percepcija boje je individualan i kompleksan proces na kojeg utječu brojni čimbenici i koji se mijenja tijekom života. S druge strane, boje utječu na naše raspoloženje i ponašanje, a nekima su čak i zastrašujuće. Znate li za ljude koji čuju boju? Dođite na predavanje, saznajte odgovore i pomiješajte boje naših misli. 

Biografija:

Dr. sc. Dubravka Švob Štrac završila je studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirala i doktorirala. Završila je i specijalistički studij projektnog menadžmenta na Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću. Radi kao viši znanstveni suradnik na Zavodu za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković u Laboratoriju za molekularnu neuropsihijatriju. Bavi se istraživanjima biološke podloge i liječenja neuropsihijatrijskih poremećaja, koja provodi na kulturi stanica, animalnim modelima i osobama. Sudjeluje u diplomskoj i poslijediplomskoj nastavi na Sveučilištima u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Također je aktivna u popularizaciji znanosti, te kao član brojnih društava sudjeluje u organizaciji raznih predavanja, edukativnih radionica i kongresa.

NAPOMENA:
Kompletan program događanja tijekom Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, te sažetke i životopise predavača, možete preuzeti ovdje:

Festival Znanosti Zagreb 2019