Sve boje probave, voditelji: Martina Crnogaj, Jelena Gotić, Darko Grden, Gabrijela Jurkić Krstesta, Ivana Kiš,Iva Šmit i Marin Torti

Datum i vrijeme:
četvrtak 11.4.2019., 12:00 - 16:00

Organizacija:
Veterinarski fakultet, Heinzelova ulica 55

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
Predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola

Lokacija (prostorija):
Klinika za unutarnje bolesti

Detalji:

Posjetiteljima radionice na pristupačan i zabavan način biti će prikazana probava pasa od ulaska hrane kroz usta, prolaska kroz želudac i crijeva pa sve do izlaska. Posjetitelji će dobiti priliku samostalno, na posebno pripremljenim modelima otkriti što i kako “vidi“ ultrazvuk. Nakon toga će dobiti priliku okušati se u navigaciji s endoskopom kroz model probavnog trakta i spasiti “nestašnog psa“ od strašne kosti koja je zapela u želucu. Energija u tijelu dolazi iz hrane, a hrana se u probavnom sustavu razgrađuje na jednostavnije hranjive tvari koje se putem krvi transportiraju do svih organa. Posjetitelji će zaviriti u mikro svijet krvnih stanica i krvne plazme, glavnih i odgovornih za transport tvari i obranu organizma od raznih prijetnji po organizam.

Biografija:

Martina Crnogaj stekla je zvanje doktora veterinarske medicine 2005.g. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlena je na Klinici za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 2006g. do danas te je trenutno u svojstvu docentice te aktivno sudjeluje u provođenju diplomske i poslijediplomske nastave. Stručno se usavršavala u zemlji i u inozemstvu i to u području unutarnjih bolesti sa naglaskom na gastroenterologiju pasa i mačaka uključujući endoskopsku i ultrazvučnu dijagnostiku probavnog trakta. Objavila je više znanstvenih i stručnih publikacija u domaćim i stranim časopisima. Aktivno je sudjelovala na više domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova. Članica je Association for Small Animal Endoscopy and  Endosurgery.

https://www.bib.irb.hr/pretraga/?operators=and|Crnogaj,%20Martina%20(285420)|text|author&author=285420

NAPOMENA:
Kompletan program događanja tijekom Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, te sažetke i životopise predavača, možete preuzeti ovdje:

Festival Znanosti Zagreb 2019