Šivanje krivulja, autorica: Marija Miloloža Pandur, suradnica: Marija Špringman

Datum i vrijeme:
utorak 9.4.2019., 12:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Odjel za matematiku, Gajev trg 6, Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
Predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti

Lokacija (prostorija):
Hodnik, 1.kat

Detalji

Krajem 19. stoljeća Mary Everest Boole izumila je šivanje krivulja:  tehniku provlačenja konca kroz rupice na kartonskoj, platnenoj ili nekoj drugoj podlozi, čime se dobivaju prelijepi geometrijski oblici, posebice ako se koriste konci različitih boja. Provlačeći ravne linije po točno određenom pravilu, nastaje zakrivljena linija, tj. krivulja. Publika će moći dobiti papirnate uzorke, te sami “sašiti” krivulju.

Biografija:

Autorica:

*Dr.sc. Marija Miloloža Pandur, Odjel za matematiku, e-mail: mmiloloz@mathos.hr, telefon: 031/224-819

Marija Miloloža Pandur  rođena je 1985. godine u Osijeku. Nakon srednjoškolskog obrazovanja  u I. gimnaziji u Osijeku, upisuje nastavnički studij matematike i informatike na Odjelu za matematiku u Osijeku. Nakon završenog studija tamo se i zapošljava, te je trenutno poslijedoktorandica na Katedri za numeričku matematiku. Nekoliko je puta do sada sudjelovala na Festivalima znanosti.

Web stranica: https://www.mathos.unios.hr/index.php/kadrovi/nastavnici-i-suradnici/130 

 

Suradnica:

Marija Špringman, mag. educ. math.et inf., e-mail: springman.m@gmail.com

Marija Špringman rođena je  1990. godine u Osijeku. Svoje srednjoškolsko obrazovanje završila je  u III. gimnaziji Osijek, a 2017. zvanje magistre edukacije matematike i informatike u Osijeku na Odjelu za matematiku. Dosadašnja radna iskustva stekla je na zamjenama nastavnika matematike u OŠ „Grigor Vitez“ i OŠ Antunovac te najvećim djelom u III. gimnaziji Osijek, gdje je i završila stručno osposobljavanje u siječnju 2019. godine. Osim toga sudjelovala je 2018. godine na događanjima koja promiču znanost kao što su Večer matematike i Zimska škola matematike.