Od pigmenta do šminke, predavačice: Ana Matijašević i Ana Amić

Datum i vrijeme:
utorak 9.4.2019., 10:00 - 10:45

Mjesto održavanja:
Odjel za kemiju, Ul. cara Hadrijana 8a, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, studenti, opća populacija

Lokacija (prostorija):
P1

Detalji

Pigmenti su tvari koje zbog selektivne apsorpcije i refleksije svjetlosti izgledaju obojano, zbog čega se koriste kao bojila za razne materijale i proizvode (hrana, kozmetika i sl.). Osim prirodnih pigmenata, koji mogu biti organskog ili anorganskog podrijetla, koristimo i umjetne, odnosno pigmente koji su kemijski sintetizirani. Što su po kemijskom sastavu pigmenti? Kakva je veza pigmenata i šminke? Što daje boju ružu za usne, a što sjenilu za oči? Što se skriva u bočici laka za nokte? Ukoliko vas zanima odgovor na ova i slična pitanja, dođite i poslušajte predavanje.

Biografija:

Predavačice:

Ana Matijašević, studentica, Odjel za kemiju, anam72434@gmail.com,

095/519-6869

Studentica sam preddiplomskog studija kemije Odjela za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Oduvijek sam bila fascinirana kemijom, osobito znanstveno-istraživačkim dijelom ove prirodne znanosti. Voljela bih se baviti istraživačkim radom na području ljudske svakodnevice, primjerice kemijom lijekova i drugih sintetskih supstanci koje se koriste svakodnevno.

 

Dr. sc. Ana Amić, Odjel za kemiju, aamic@kemija.unios.hr, 031/399-980

Studirala sam na Odjelu za kemiju i Odjelu za biologiju, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tijekom studija primila sam Rektorovu nagradu i nagradu Lions kluba Osijek. Doktorirala sam u svibnju 2017. godine. Sudjelujem u organizaciji i realizaciji nastave nekoliko predmeta na preddiplomskom studiju kemije. Područja rada su računalno istraživanje antioksidacijskih mehanizama polifenolnih spojeva, kemizam okoliša te organske sinteze. Sudjelovala sam na nekoliko međunarodnih i domaćih skupova. Član sam Hrvatskog kemijskog društva.