TKIVA U BOJI, voditelj: Nikola Bijelić, suradnici: Edi Rođak, Dorian Laslo, Marina Čović i Juliana Kizivat

Datum i vrijeme:
utorak 9.4.2019., 13:00 - 13:45
srijeda 10.4.2019., 13:00 - 13:45

Mjesto održavanja:
Medicinski fakultet, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
Predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola

Lokacija (prostorija):
Vježbaonica za histologiju i patologiju

Detalji

Može li debelo crijevo izgledati poput livade posute tratinčicama? Treba li jetra biti žuta, crvena, plava ili nešto treće? Odgovore na ta i još neka zanimljiva pitanja dobit ćete na radionici Tkiva u boji. U histološkoj tehnici promatramo tkiva pod mikroskopom, a pri tome radi prikazivanja različitih stanica i tkiva koristimo različite histološke boje. S obzirom da pojedini sastojci tkiva imaju afinitet za različite boje, rezultat koji vidimo pod mikroskopom može biti vrlo šarolik. Polaznici radionice moći će vidjeti neke od tih preparata i boja kojima su obojani. Plavi i crveni zub, žuto-crveni mišići i koža u pet boja samo su neki od njih! Vidjet ćete da histologija možda nije najvažnija, ali je svakako najljepša i najšarenija znanost u medicini.

Biografija:

Voditelj:

Doc. dr. sc. Nikola Bijelić, Medicinski fakultet Osijek

nbijelic@mefos.hr, 031/512-868

Nikola Bijelić rođen je 15. siječnja 1984. godine u Novoj Gradiški, gdje je 2002. godine završio opću gimnaziju. Iste godine upisao je Medicinski fakultet u Osijeku, gdje je diplomirao 2008. godine s izvrsnim uspjehom. Dobitnik je rektorove nagrade. Od 2009. godine radi na Katedri za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta Osijek, od 2015. kao poslijedoktorand, a od 2018. kao docent te sudjeluje u izvođenju dodiplomske i poslijediplomske nastave na različitim kolegijima Medicinskog fakulteta Osijek. Od 2009. do 2016. sudjeluje u izvođenju nastave na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru.

Završio je Poslijediplomski studij Biomedicina i zdravstvo u Osijeku te stekao stupanj doktora znanosti. Znanstveno se i stručno usavršavao na području stereologije, imunologije i rada s laboratorijskim životinjama. Aktivan je sudionik brojnih međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova, a područja njegovog istraživanja su embriologija miša, Tff proteini, koštano i hrskavično tkivo te kvantitativna histologija. Objavio je 13 znanstvenih radova i autor je 21 sažetka, od kojih su 2 dobitnici nagrade za najbolji poster.

Aktivan je sudionik Festivala znanosti od 2004 godine. Član je Hrvatskog mikroskopijskog društva (HMD) i Europskog mikroskopijskog društva (EMS).

Osobna web stranica: https://www.researchgate.net/profile/Nikola_Bijelic

 

Suradnici:

Edi Rođak, mag.biol.exp., asistent, Medicinski fakultet Osijek

erodak@mefos.hr, 031/512-864

Edi Rođak, mag.biol.exp. rođen je 1990. u Našicama. Završio je preddipomski studij molekularne biologije (2013) i diplomski studij eksperimentalne biologije (2016) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Od 2016. radi kao asistent na Katedri za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Znanstveno usavršavanje: 2012-2016 volontira na Zavodu za animalnu fiziologiju Biološkog odsjeka Prirodoslovno-Matematičkog fakulteta u Zagrebu; 2017. završava tečaj za rad s laboratorijskim životinjama LabAnim (B-kategorija, voditelj pokusa, istraživač).

Radi u području istraživanja metabolizma kosti, biologije oksidativnog stresa, antioksidativne aktivnosti flavonoida i bioaktivnosti fitoestrogena.

https://www.researchgate.net/profile/Edi_Rodak

 

Dorian Laslo

Student 3. godine Medicinskog fakulteta Osijek

dlaslo@mefos.hr

 

Marina Čović

Studentica 3. godine Medicinskog fakulteta Osijek

mcovic@mefos.hr

 

Juliana Kizivat

Studentica 3. godine Medicinskog fakulteta Osijek

julijana.kizivat@gmail.com