Morseov kod u bojama: voditeljica: Snježana Novaković, suradnice: Rebeka Kalazić i Dragica Predrijevac

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 8.4.2019., 10:00 - 12:00
utorak 9.4.2019., 10:00 - 12:00
srijeda 10.4.2019., 10:00 - 12:00
četvrtak 11.4.2019., 10:00 - 12:00
petak 12.4.2019., 10:00 - 12:00

Organizacija:
I. gimnazija Osijek, Županijska 4, Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
Predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti, opća populacija

Detalji:

Morseov kod ili šifra je sustav međunarodno usvojene simbolične abecede, kojim se u žičnoj i radio-telegrafiji označavaju slova, brojevi, znaci interpunkcije i druge zvanične kratice. Originalno kreiran za potrebe električnog telegrafa sredinom 1830-tih. To je sigurno najpoznatiji kod za šifriranje slova, brojeva i znakova. Morseov kod može postati igračka.  Naučimo napisati svoje ime i prezime pomoću Morseove abecede, koristeći prihvaćeni internacionalni standard koji se sastoji od šest elemenata:

  • kratki znak ili točka
  • dugi znak ili crta
  • razmak među elementima istog slova traje koliko i jedna točkica
  • razmak između slova traje koliko i tri točkice
  • razmak između riječi traje koliko i pet točkica
  • razmak između rečenica

Sav materijal koji se koristi u radionici unikatan je, napravljen od eko materijala.

Posjetitelji će naučiti napisati svoje ime i prezime pomoću Morseove abecede. Nakon toga će po napisanoj shemi svog imena i prezimena pomoću točkica i crtica napraviti unikatni nakit (narukvicu ili ogrlicu) za sebe ili nekome za poklon.

Biografija:

Voditeljica:

Snježana Novaković, profesor matematike i fizike,

snjeza.novakovicos@gmail.com

098437086

Završila sam Pedagošku akademiju u Osijeku, smjer matematika – fizika.  Od 1996. godine predajem matematiku i fiziku u I. gimnaziji Osijek. Tijekom godina rada osmišljavam zanimljiviji pristup radu s učenicima, uključujući se u razne projekte i stručna osposobljavanja. Završena ECDL full diploma, ISE nastavnik guru diploma. U suradnji s ETF fakultetom završila sam projekt „Jačanje položaja žene na tržištu rada“, sudjelovala sam s kolegicama na Znanstvenom pikniku u Zagrebu 2016. godine.

Suradnice:

 

Rebeka Kalazić, profesor matematike

rebeka.kalazic@gmail.com

0981706467

Završila sam Pedagoški fakultet u Osijeku, smjer matematika – fizika.  Od 1993. godine predajem matematiku u I. gimnaziji Osijek. Tijekom godina rada osmišljavam zanimljiviji pristup radu, uključujući se u razne projekte i stručna osposobljavanja. Održala sam više radionica i predavanja na državnim skupovima. Autor sam udžbenika iz matematike za I. razred gimnazija i tehničkih škola, voditelj sam Županijskog vijeća nastavnika matematike te član Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike. Svojim radom napredovala sam u zvanje profesor savjetnik matematike.

Dragica Predrijevac, profesor biologije

dragica.predrijevac@gmail.com

0911523128

Završila sam Pedagošku akademiju u Osijeku, smjer biologija-kemija. Od 1992. godine predajem biologiju u I. gimnaziji Osijek. Tijekom godina rada osmišljavam zanimljiv pristup u radu s učenicima, uključujući se individualno i s učenicima u razne projekte. Održala sam više radionica na županijskim skupovima. Svojim radom nastojim kod učenika razviti samosvijest o ekologiji i životu sa prirodom.