„Tajne biserno bijelih zubi“, autori: Ingrid Kovačević, Ana Vrljić, Tea Đukić, Karlo Komljenović, Marko Matijević, Marija Pejakić i Zrinka Ivanišević

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 8.4.2019., 8:00 - 16:00

Mjesto održavanja:
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Crkvena 21, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
Predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti, opća populacija

Detalji

Izbjeljivanje zubi je jedan od najčešće traženih estetskih postupaka iz područje dentalne medicine. Prirodna boja zuba je polikromatska i razlikuje se u pojedinom dijelu krune zuba zbog različitih optičkih karakteristika cakline i dentina. Metode izbjeljivanja zubi uključuju izbjeljivanje zubi u ordinaciji (kod doktora dentalne medicine ili dentalnog higijeničara) i tretmane koje pacijenti uz nadzor terapeuta odrađuju samostalno kod kuće. Indikacije za izbjeljivanje su diskoloracije zubi endogenog ili egzogenog porijekla. Među endogenim diskoloracijama najčešće su tetraciklinske diskoloracije, dentalna fluoroza, amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta, fetalna eritroblastoza, novorođenačka žutica te porfirija. U etiologiji egzogenih diskoloracija najčešće se nalaze karijes, loši i dotrajali ispuni, neuspješna endodontska terapija, obojenja kemijskim sredstvima, obojenja hranom i pićima (kava, čaj) te pušenje. Kako bi proces izbjeljivanja zubi dao željene rezultate i protekao bez negativnih posljedica, potrebno je proces prepustiti profesionalcima. Najpopularnije sredstvo za izbjeljivanje je 30-35%-tni vodikov peroksid (H₂O₂) za upotrebu u ordinaciji te 10%-tni vodikov peroksid ili 10%-tni karbamid peroksid za kućnu upotrebu uz kontrolu terapeuta. Cilj predloženog postera je prikazati indikacije i metode izbjeljivanja zubi.

Biografija:

Ingrid Kovačević
kovacevic.ingrid@gmail.com   
ŽIVOTOPIS:
Maturirala  u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Osijeku u lipnju 2017. godine. Započeto školovanje na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo 2017. godine. Na međunarodnom skupu Perioimplant 7 2018. godine stekla certifikate „Non Surgical Periodontal and Peri-Implant Assesment and Debridement Techniques” i “Guided biofilm therapy by Swiss Dental Academy”.  

Ana Vrljić
ana.vrljic@windowslive.com  
ŽIVOTOPIS:
Studentica 2. godine preddiplomskog studija Dentalna higijena na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. 

Tea Đukić
teadjukic3@gmail.com
ŽIVOTOPIS:
Maturirala u Medicinskoj školi Osijek, smjer dentalni tehničar u lipnju 2017. godine. Studentica 2. godine preddiplomskog studija Dentalna higijena na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. U akademskoj godini 2018./2019. dobiva status demonstratora u Katedri za dentalnu medicinu.

Karlo Komljenović
komljenovickarlo@gmail.com
ŽIVOTOPIS:
Maturirao u Medicinskoj školi Osijek, smjer dentalni tehničar 2017. godine. Student 2. godine studija Dentalna higijena na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. U akademskoj godini 2018./2019. dobiva status demonstratora u Katedri za dentalnu medicinu.

Doc.dr.sc. Marko Matijević
mmatijevic@fdmz.hr
ŽIVOTOPIS:
Specijalist oralne kirurgije, zaposlen u specijalističkoj ordinaciji oralne kirurgije te na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravtsvo.

Marija Pejakić

mpejakic@fdmz.hr

ŽIVOTOPIS:

Od 2018. godine radi kao asistent u punom ranom vremenu u Katedri za dentalnu medicinu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo. Studentica III. godine poslijediplomskog doktorskog studija Biomedicina i zdravstvo na Medicinskom fakultetu Osijek.

 

Zrinka Ivanišević dr.med.dent.

zrinka.ivanisevic@fdmz.hr
ŽIVOTOPIS:
Naslovni poslijedoktorand Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.