Kemija u boji (Ivica Đilović)

Datum i vrijeme:
petak 12.4.2019., 12:30 - 13:30

Mjesto održavanja:
Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji

Koliko su mali atomi? Čega sve ima u njima? Odgovori su neočekivani. Ponašanje atoma je zapanjujuće, čak i onima koji misle da svi znaju. Gdje se nalaze elektroni? Zašto su važni? Kad skupina pojedinaca postaje mnoštvo? Što je svjetlost? Zašto je samo naše nebo plavo? Zašto su tvari obojene? Ima li to veze s atomima? Elektronima? Ima! I te kakve... A gdje je tu kemija? Što je kemija?

S bojama, točnije pigmentima, igramo se od pamtivijeka. Zašto su Fenićani voljeli volke? Što je lapis lazuli? Kako su boje učinile kemiju i fiziku boljom? U ovome predavanju obradit će se, uz pokuse, naravno – a kako bi i drukčije – promjene koje krase našu svakodnevicu. Te promjene, točnije kemijske reakcije, upravljaju našim tijelima, našim mislima, susretima... Što su pigmenti? Što su indikatori? Kakve su to složene molekule? Zašto je galica modra? Što je kemijska reakcija? Na ta, ali i još neka druga pitanja, pokušat ćemo dati odgovor na predavanju.

Biografija:

Ivica Đilović rodio se krajem 1980. u Dubrovniku, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 2004. i doktorirao kemiju 2011. na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Poslije doktorata, odlazi na usavršavanje na Sveučilište u Milanu, a od 2014. zaposlen je kao docent u Zavodu za opću i anorgansku kemiju PMF-a u Zagrebu. Primarno se bavi rentgenskom strukturnom analizom, a rezultate svojih dosadašnjih istraživanja objavio je u 31 znanstvenome radu. Uz klasičnu nastavu, aktivan je u izradi i primjeni tehnologija e-učenja u sustavu Merlin.