Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Origami Svemir, Sanja Srbljinović Čuček, Igor Petlevski, Želimir Zlatić i Origami grupa XV. gimnazije

Datum i vrijeme:
subota 29.4.2023., 11:00 - 12:30

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
2.,3. i 4.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji:

Kako kombinacija drevne japanske umjetnosti savijanja papira, pametnih materijala i metode biomimikrije omogućava kreiranje laganih i čvrstih rasklopnih struktura za svemirska istraživanja? Može li origami ideja pomoći u otkrivanju egzoplaneta? Što su podatljivi mehanizmi i koja je njihova moguća primjena? Origami se zaista koristi u suvremenom dizajniranju primjera visoke tehnologije, u istraživanjima na rubu znanstvene fantastike. Pridružite nam se u origami radionici i prezentaciji tehnoloških dostignuća inspiriranim origamijem. Kroz rad vlastitih ruku doživjet ćete kako se origami koristi za prototipove i vizualizaciju dizajna. Ponijet ćete sa sobom džepni laboratorij - jeftin i lako dostupan, svuda.

Srdačno drobrodošli!

Origami grupa XV gimnazije i Hrvatsko origami društvo

 

Biografija:

Sanja Srbljinović Čuček

Na ovogodišnjem Festivalu znanosti pridružuje nam se Origami grupa XV gimnazije pod vodstvom Sanje Srbljinović Čuček. Sanja je jedan od osnivača Hrvatskog origami društva i redoviti gost na Festivalu znanosti, Danu Japana, Znanstvenom Pikniku i Maker Faireu. Njeno IEEE predavanje Važnost origamija i njegova primjena u obrazovanju možete pogledati na YouTube kanalu. O aktivnostima prvog origami društva Jugoistočne Europe možete doznati na Facebook stranicama Hrvatskog origami društva, blogu Origami Art Novosti, a o Sanji na njenom profilu sa stranica Community for Creators of Origami.

Želimir Zlatić

Član hrvatskog i američkog origami društva, Želimir Zlatić je origami umjetnik s posebnim afinitetom za kemiju i znanost koji koristi u popularizaciji origamija. Inspiriran origami teselacijama i organskim origamijem, slaže čudesne prikaze organskih struktura u papiru. Želimira ste mogli sresti kao voditelja na origami radionicama Otvorenog dana IRB-a, Zanstvenog piknika, Znanstvenog kvarta, Maker Fairea Zagreb, Dana Japana ili pratiti na Dobro Jutro Hrvatska https://youtu.be/B8B4y4CBkVs, Instagramu https://www.instagram.com/origami.art.zlatic; ili Facebooku https://www.facebook.com/origami.art.zlatic/

Igor Petlevski

Član Hrvatskog origami društva. Po formalnom obrazovanju diplomirani pravnik. Sklonost likovnom izražavanju prati ga od ranog djetinjstva, posljednjih desetak godina fokusiran na origami art - umjetnost savijanja papira koja se razvila iz tradicionalne japanske tehnike. Bavi se različitim temama i formama iz područja autorskog origamija kao što su maske, modularni origami, origami animalistika itd., a ono što smatra najosobnijim izrazom su tzv. origami grafike – mozaik nefigurativnih origami oblika složenih i fiksiranih na ravnoj podlozi. Temelje se na razmišljanju o kozmološkim pitanjima – prostoru, vremenu i drugim dimenzijama postojanja koje nadilaze mogućnosti racionalnog uma, prelaze granice sposobnosti vizualizacije te izmiču svim jezičnim formulama. Radovi su vidljivi na stranici https://www.origorami.com/.