Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Najbolje iz prirode za društvo je čokolada!, Danijela Ašperger

Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 14:00 - 16:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji:

Čokolada je najomiljenija slastica bez koje se ne može zamisliti niti jedno događanje u društvu, a često ju se konzumira za utjehu u tužnim trenutcima, poklanja se kod svih značajnih događanja u životu najmilijima, a da ne govorimo kako se koristi da se povrati energija nakon sportskih napora. Uistinu, život bez čokolade je nezamisliv, a mnogi ne znaju da u biti čokolada raste na drvu Teobroma caccao i jedan je od najdragocjenijih darova prirode.

Teobroma caccao je drvo kakaovca koje unatoč tome što izraste i do desetmetarskog diva raste .u specifičnom tropskom podneblju s točno doziranim svijetlom Sunca na visokim nadmorskim visinama. Kvaliteta čokolade ovisi prvenstveno o kvaliteti kakaovca, a kvaliteta kakaovca o podneblju u kojem raste. Sadržaj antioksidansa otkriva iz kojeg podneblja dolazi kakaovac. Analiza antioksidansa provodi se u laboratorijima kako bi se odredila cijena sirovine, a to diktira cijenu čokolade. Na ovoj radionici posjetitelji će moći naučiti kako se određuju karakteristični flavonoidi i željezo u čokoladi i na taj način otkriti slatke tajne dobre čokolade koja daje kreativnost umjetnicima i znanstvenicima. Međutim naučit će glavnu razliku između bijele i crne čokolade i kako boja čokolade ovisi o sirovini iz koje se dobiva, te kako znanost utječe na širenje kulture znanja o čokoladi.

Biografija:

Prof. dr. sc. Danijela Ašperger rođena je 1973. u Zagrebu. Diplomirala je (1998.), magistrirala (2003.), doktorirala (2007.) i od 2019. godine je redovita profesorica na Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Na istom se fakultetu zaposlila 1999. godine kao asistent na Zavodu za analitičku kemiju. Područje znanstvenoga interesa su joj analitička kemija, kromatografske metode i određivanje toksičnosti organskih zagađivala u okolišu. Objavila je više od 40 znanstvenih radova. Članica je Hrvatskoga društva kemijskih inženjera – Sekcija za kromatografiju, te Društva diplomiranih inženjera i prijatelja Kemijsko-tehnološkoga studija (AMACIZ). Godine 1997. dobila je Rektorovu nagradu. Link: https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=255064

 

Bruna Babić, mag. ing. oeciong, rođena je u Rijeci 1991. Osnovnoškolsko obrazovanje završila je u OŠ S. S. Kranjčevića u Senju, a srednjoškolsko 2010. godine u Medicinskoj školi u Rijeci za farmaceutskog tehničara. 2016. godine završava sveučilišni preddiplomski studij Kemijsko inženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Tijekom preddiplomskog studija stručnu praksu odradila je u Vodovodu Hrvatsko primorje - Južni ogranak na Hrmotinama. Diplomski studij Ekoinženjerstvo upisala je 2017., a diplomski rad pod naslovom „Uklanjanje farmaceutika iz retentata reverzne osmoze“ obranila je 2019. Radi kao asistentica na Zavodu za analitičku kemiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

 

Filip Dlačić rođen je 10. kolovoza 2001. godine u Rijeci. Osnovnu školu Frane Petrića u Cresu završio je 2016. godine nakon koje je upisao Srednju školu Ambroza Haračića Mali Lošinj, područni odjel u Cresu gdje je 2020. godine završio program opće gimnazije. Nakon položene državne mature upisao je studij Kemijskog inženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Od stranih jezika koristi se engleskim, njemačkim i talijanskim jezikom u govoru i pismu.

 

Slavica Kos rođena je 19. lipnja 1976. Osnovno obrazovanje završila je u Velikoj Gorici, a srednjoškolsko obrazovanje u Zagrebu. Od 1996. do 1998. zaposlena na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije na Zavodu za analitičku kemiju, od 2000. do 2001. u Zavodu za industrijsku ekologiju, od 2001. do 2003. u Hrvatskom restauratorskom zavodu i od 2003. vraća se u Zavod za analitičku kemiju. U Zavodu za analitičku kemiju aktivno sudjeluje u izvođenju laboratorijskih vježbi, te kao suradnik na znanstvenim i istraživačkim projektima.

 

Tanja Ivančić rođena je 22. svibnja 1985. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila je u Zagrebu.  Od 01. srpnja 2004. zaposlena na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. U Zavodu za analitičku kemiju aktivno sudjeluje u izvođenju laboratorijskih vježbi, te kao suradnik na znanstvenim i istraživačkim projektima.