Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Temperatura – san ili java?, Nenad Ferdelji

Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 13:45 - 14:45

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Temperatura je možda jedna od najčešće korištenih fizikalnih veličina u svakodnevnom životu i zbog toga je svima na prvi pogled vrlo opipljiva i shvatljiva. No, je li uistinu tako? To pitanje je jako mučilo jednog Irca i, naravno, engleskog proizvođača piva pa je zbog njih temperatura ipak „dobila ime“ prema maloj rijeci u Škotskoj!

Iz iskustva znamo da je 20 °C nekima „toplo“, a nekima „hladno“ i da je po zimi parket topliji od keramičkih pločica. Što je zapravo temperatura – san ili java? Kroz nekoliko praktičnih primjera, odgovor na to pitanje potražit ćemo sami!

Biografija:

Nenad Ferdelji rođen je 27. lipnja 1982. godine u Zagrebu. Gimnaziju Lucijana Vranjanina završava 2000. godine, a na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 2006. godine za što je nagrađen medaljom Fakulteta. Trenutačno radi kao izvanredni profesor na matičnom fakultetu predavajući predmete u području tehničke termodinamike te obnaša funkciju voditelja Laboratorija za termodinamiku. Sudjelovao je na 6 znanstvenih i na više od 12 stručnih projekata te kao koautor objavljuje nacionalni Algoritam za proračun potrebne energije ventilacijskih i klimatizacijskih sustava. Autor ili koautor je 12 znanstvenih radova u znanstvenim časopisima te više od 13 radova na znanstvenim konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Oženjen je i otac troje djece.