Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Robotics@FER, Što će biljkama pametni sat (WatchPlant)?, Marko Križmančić

Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 12:45 - 13:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Iako toga možda niste ni svjesni, život je danas nezamisliv bez robota. Od likova iz crtića do rovera na Marsu, od kućnih usisavača do velikih industrijskih pogona, svaki dio našeg života je u nekom trenu vrlo vjerojatno bio u kontaktu s robotom. Ako vas zanima što se sve krije u tom čudesnom svijetu robotike te kako roboti s Fakulteta elektrotehnike i računarstva svakodnevno pomažu ljudima, ali i drugim živim bićima, ako želite upoznati Franku i prijatelje i s njima uz zabavu naučiti nešto novo, onda svakako svratite na naš štand. Vidimo se! :)

 

 

INTERAKTIVNA IZLOŽBA: „Zračna robotika u poljoprivredi“

Ako vas zanima kako lete bespilotne letjelice, popularno zvani dronovi, pridružite se radionici iz zračne robotike. Radionica će započeti kratkom prezentacijom na kojoj ćete naučiti kako lete letjelice te koje sve senzore koriste da bi se mogli kretati nepoznatim prostorom bez čovjeka i razumjeti svijet oko sebe. Također ćete naučiti kako se letjelice i drugi roboti mogu primijeniti u poljoprivredi. Potom ćete vidjeti demonstraciju letjelica na djelu – koordinaciju mobilnog robota te letjelice koja ga prati u stopu. Tijekom radionice moći ćete okušati svoje pilotske vještine te se upoznati iz prve ruke sa svim senzorima na letjelici. Radionica će se održati uz potporu FER-ovih projekata AeroSTREAM, Specularia, HEKTOR i Watchplant koji se bave raznim aspektima primjene robotike i novih tehnologija u poljoprivredi.

 

PREDAVANJE: „Što će biljkama pametni sat (WatchPlant)?“, Marko Križmančić

Među brojnim projektima na FER-u našao se i neobičan WatchPlant čiji je cilj razviti nove bio-hibridne sustave za praćenje stanja okoline u urbanim sredinama. Radi se zapravo o jedinstvenoj vrsti bežičnog nosivog senzora – ne za ljude, već za biljke. U ovom predavanju pokazat ćemo vam kako spojem tehnologije i prirode možemo obogatiti stabla u našim gradovima i selima snagom umjetne inteligencije te na jeftin i ekološki prihvatljiv način dobiti informacije o kvaliteti zraka, tla i vode u okolini, a potencijalno i o pojavi novih bolesti opasnih za naše ili njihovo zdravlje.

 

PREDAVANJE: „Roboti, androidi i umjetna inteligencija kroz crtiće i filmove“, Ivan Marković

Roboti su oduvijek bili izvor inspiracije za animirane i igrane filmove znanstvene fantastike. Sama riječ robot dolazi nam od češkog autora Karela Čapeka koji ju je 1921. godine prvi upotrijebio u svojoj drami. Međutim, što je to točno robot, a što android te kako se umjetna inteligencija ovdje uklapa? Je li robot bez umjetne inteligencije stvarno robot? Ili se umjetna inteligencija bez robotskog tijela ne može smatrati robotom? Mogu li roboti uistinu biti zločesti? U ovom predavanju ćemo pokušati odgovoriti na ova pitanja kroz popularne likove iz crtića i filmova koji su obilježili djetinjstvo mnogih zaljubljenika u robotiku, a nadamo se da će tako biti i s tobom.

Biografija:

Marko Križmančić: https://larics.fer.hr/larics/people/marko_krizmancic

Marsela Polić: https://larics.fer.hr/larics/people/marsela_polic

Jelena Tabak: https://larics.fer.hr/larics/people/jelena_tabak

Dario Stuhne:  https://larics.fer.hr/larics/people/dario_stuhne

Marijana Peti: https://larics.fer.hr/larics/people/marijana_peti

Matko Orsag: https://larics.fer.hr/larics/people/matko_orsag

Stjepan Bogdan: https://larics.fer.hr/larics/people/stjepan_bogdan

Ivan Marković: https://www.fer.unizg.hr/ivan.markovic