Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Čemu služi fizika danas, Petra Grozić

Datum i vrijeme:
četvrtak 27.4.2023., 14:30 - 15:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Učenici će moći pristupiti štandu s radionicama gdje biraju žele li pristupiti jednoj ili više radionica na kojima će kroz interaktivne i zabavne pokuse naučiti kako se fizika koristi u današnjim tehnologijama za koje su već čuli, samo nisu do sad razmišljali o fizici iza njih.

 

U radionici „Napravi sam svoj spektroskop“ učenici će uz vodstvo mentora izraditi svoj spektroskop pomoću kojeg će moći promatrati spektre vidljive svjetlosti i naučiti na koje načine se oni danas koriste.

 

U radionici „Dinamika fluida“ učenici će vidjeti kako se ponašaju predmeti u struji zraka i na koji način to možemo koristiti kako bismo letili avionom. Ovi zabavni pokusi su prikladni za sve uzraste, pa i  za najmlađe posjetitelje.

 

U radionici „Kako radi optički internet?“ učenici će upoznati princip rada optičkog kabela i kako se informacija prenosi pomoću svjetlosti.

Biografija:

Petra Grozić diplomirala je fiziku na 2018. godine Fizičkom odsjeku PMF-a, gdje upisuje i poslijediplomski studij iz teorijske fizike kondenzirane tvari. Trenutno radi kao asistentica na Fizičkom odsjeku PMF-a gdje sudjeluje u izvođenju nastave te u znanstveno-istraživačkim aktivnostima. Koautorica je na jednom znanstvenom radu, te je izlagala na nekoliko međunarodnih znanstvenih skupova.