Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

U društvu mikroba, Marija Vuković Domanovac, Monika Šabić Runjavec, Martina Trtinjak, Nolla Todorović i Ivan Zgrebec

Datum i vrijeme:
srijeda 26.4.2023., 12:00 - 14:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji:

Koja su to sićušna stvorenja koja žive u, na i oko nas, a brojnija su od stanica ljudskog tijela? Ovaj mikroskopski svijet postoji 3,5 milijardi godina i brojčano nas daleko, daleko nadmašuje. Kao i svatko od nas, i oni moraju preživjeti te razviti strategije kako bi dobili ono što im je potrebno. Ako niste znali, mikrobi su društvena bića koja žive u zajednicama i mijenjaju svoje ponašanje ovisno o društvu u kojem se nalaze. Zvuči poznato? Kako bi proširili svoj teritorij, mogu nas potaknuti da se više družimo. Koliko god se nevjerojatno činilo, mikrobi utječu i na naše društveno ponašanje. Provjerite kako je to moguće…

Biografija:

Marija Vuković Domanovac profesorica je Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Njezina istraživanja usmjerena su na izučavanje mikrobioloških procesa koji se primjenjuju radi zaštite okoliša u području kemijskog inženjerstva. Kroz kolegije koje predaje želi studente usmjeriti na kemijsko-inženjerski pristup u zaštiti okoliša pri rješavanju problema vezanih uz procese koji su prihvatljivi za zrak, vodu i tlo, a primjenjuju se u procesnoj industriji i u komunalnom sektoru.

 

Monika Šabić Runjavec viša je asistentica i znanstvena suradnica na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Njezino područje istraživanja odnosi se na primjenu bioremedijacije u zaštiti okoliša u kemijskom inženjerstvu. Sudjelovala je u stručnim projektima s farmaceutskom industrijskom vezano za poboljšanje bioloških procesa u obradi otpadne vode. Dobitnica je međunarodnih te domaćih priznanja i nagrada za znanstveni i stručni doprinos mladih znanstvenika. Usavršavala se u inozemstvu te aktivno sudjeluje u organizaciji međunarodnih konferencija vezano za vode, čime želi doprinijeti širenju novih znanja široj zajednici.

 

Martina Trtinjak studentica je diplomskog studija Kemijsko inženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Prediplomski studij Kemijsko inženjerstvo završila je na istoimenom Fakultetu s temom rada „Mikroorganizmi i klimatske promjene“. Angažirana je kao demonstratorica na kolegijima Mikrobiologija i Zaštita okoliša. Sudjelovala je  s posterskim priopćenjem na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu XIV. susret mladih kemijskih inženjera 2022. U slobodno vrijeme radi origami figurice.

 

Nolla Todorović je studentica diplomskog studija Ekoinženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Prediplomski studij Ekoinženjerstvo završila je na istoimenom Fakultetu s temom završnog rada ,,Pročišćavanje enzima MenD za primjenu u biokatalizi''. Angažirana je demostratorica na kolegijima Mikrobiologija i Zaštita okoliša. Sudjelovala je s posterskim priopćenjem na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu XIV. susretu mladih kemijskih inženjera 2022. U slobodno vrijeme voli odlaske u prirodu, izradu kolača i čitanje knjiga.

 

Ivan Zgrebec student je diplomskog studija Ekoinženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Prediplomski studij Kemijsko inženjerstvo završio je na istoimenom Fakultetu s temom završnog rada ,,Fotorazgradnja acetamiprida u pločastom fotoreaktoru''. Angažirani je demostrator na kolegijima Mikrobiologija i Zaštita okoliša. Sudjelovao je s posterskim priopćenjem na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu XIV. susretu mladih kemijskih inženjera 2022. U slobodno vrijeme bavi se sportom, rekreativnim planinarenjem, voli životinje