Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Magnetski maraton, Ivana Fundurulić i Adriana Ivandić

Datum i vrijeme:
srijeda 26.4.2023., 10:30 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Magnetski maraton je pokus koji će sigurno zainteresirati sve ljubitelje znanosti. Ova jednostavna, ali učinkovita demonstracija elektromagnetizma omogućuje vam da stvorite vlastito vozilo koji se kreće uz pomoć elektromagnetske indukcije. Može se izvesti na različitim površinama, a može se i prilagoditi dodavanjem drugih elemenata.

Za izvođenje pokusa potrebna je baterija s magnetima na krajevima i spirala od bakrene žice. Kada se baterija umetne u spiralu od bakrene žice, magneti na krajevima baterije stvaraju silu koja 'vuče' bateriju kroz spiralu. Na taj način, baterija se kreće brzo i glatko, stvarajući magnetsko vozilo.

Ova aktivnost će zasigurno potaknuti vašu znatiželju i otvoriti vrata novim i uzbudljivim područjima znanosti. Dakle, ne propustite priliku. Izradite svoje magnetsko vozilo i istražite svijet elektromagnetizma!

Biografija:

Adriana Ivandić profesorica je biologije i kemije u II. gimnaziji. Uz redovni rad rado sudjeluje u različitim oblicima unapređenja obrazovnog sustava koristeći znanje stečeno na stručnim usavršavanjima iz područja odgoja i obrazovanja. Do sada je sudjelovala u brojnim radionicama i predavanjima s ciljem popularizacije znanosti, a vodila je i nekoliko međunarodnih projekata u kojima je usvojila inovativne metode učenja i podučavanja.

 

 

Ivana Fundurulić profesorica je matematike i fizike, a radi kao nastavnica fizike u II. gimnaziji u Zagrebu. Uz redovnu nastavu, uvijek je zainteresirana za razvijanje ili sudjelovanje u novim projektima i radionicama (STEM cooking (Discovering Science and Math through cooking) Erasmus+ projekt, projekt INVESTIGATE (Utjecaj uključivanja istraživačkih učeničkih pokusa u srednjoškolsku nastavu fizike na razvoj znanstvenog zaključivanja i konceptualnog razumijevanja) projekt Hrvatske zaklade za znanost i različiti eTwinning projekti...).

Sudjelovala je u Eratostenovom eksperimentu (Mjerenje opsega Zemlje pomoću štapa) sa svojim učenicima nekoliko godina zaredom. Za svoje učenike organizira radionice (Nit po nit - parabola, Orijentacija, D'Hondtova metoda u izbornom sustavu RH, Camera obscura – magija svjetla, Makey Makey lab...).

Također održava predavanja za svoje kolege, studente i učenike, te tako doprinosi svojem i njihovom napretku i usavršavanju.