Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Priroda se mijenja i hranu nam sprema, Ines Panjkota Krbavčić, Ivana Rumora Samarin i Anja Vukomanović

Datum i vrijeme:
srijeda 26.4.2023., 10:00 - 12:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji:

Svakodnevica i kvaliteta života razlikuju se prema onome što se nalazi na našim tanjurima, a u tome vrlo važnu ulogu ima priroda. Prehrambene preporuke nam govore da bi se u našoj prehrani svakodnevno trebalo naći što raznovrsnije voće i povrće u što više različitih boja, a ono je najukusnije i nutritivno najbogatije tijekom određenog doba godine, doba kada ono u našim krajevima dostiže najviši stupanj zrelosti. Stoga nam u današnje vrijeme, kad su brojne namirnice dostupne u trgovinama tijekom cijele godine, može biti teško odličiti kojem ćemo voću i povrću dati prednost pri odabiru. Cilj ove radionice je upoznati djecu predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole s različitim namirnicama s kojima se svakodnevno susrećemo te povezati voće i povrće s godišnjim dobima u kojima ono sazrijeva i u kojima bi ih trebali birati za konzumaciju. Osim toga, djecu će se upoznati s osnovnim principima pravilne prehrane i važnosti konzumacije raznovrsnog voća i povrća, a u svemu tome pomoći će nam bojice i raznovrsni interaktivni zadaci.

Biografija:

Prof.dr. sc. Ines Panjkota Krbavčić radi u Zavodu za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno je koordinatorica 7 predmeta preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog doktorskog studija te suradnik na još 4 predmeta na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Voditeljica je diplomskog studija Nutricionizam PBF-a od 2013. godine te pročelnica Laboratorija za kemiju i biokemiju hrane od 2009. godine do danas. Bavi se raznim aspektima prehrane i dijetoterapije zdravih i bolesnih populacija.

 

Doc. dr. sc. Ivana Rumora Samarin je od 2011. godine zaposlena na Zavodu za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda PBF-a. Sudjeluje u izvođenju nastave na preddiplomskom i diplomskom studiju Nutricionizam te na diplomskom studiju Prehrambeno inženjerstvo. Usavršavala se na Biotehniškoj fakulteti, Univerze v Ljubljani, Slovenija te na Institut Podstaw Chemii Źywności, Politechnika Łódska, Poljska, kao i na brojnim radionicama i stručnim usavršavanjima. Kao autor i koautor objavila je više znanstvenih i stručnih radova i poglavlje u knjizi te je sudjelovala na više nacionalnih i međunarodnih skupova. Članica je Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista i Hrvatskog liječničkog zbora.

 

Anja Vukomanović, mag. nutr. zaposlena je 2018. godine kao asistent u Laboratoriju za kemiju i biokemiju hrane, na Zavodu za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjeluje u izvođenju nastave na preddiplomskim studijima Nutricionizam i Prehrambena tehnologija, a znanstveni rad usmjerila je prema kliničkoj dijetotarapiji. Potpredsjednica je Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma, organizacijskog odbora Međunarodnog kongresa nutricionista i urednica stručnog časopisa za popularizaciju znanosti Hranologija.