Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Šareni svijet bronce, Helena Otmačić Ćurković i Angela Kapetanović

Datum i vrijeme:
utorak 25.4.2023., 10:30 - 11:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Brončana skulpture čest su ukras naših gradova. Iako je bronca srebrno sive do zlatne boje, skulpture su crne, zelenkaste ili plavkaste boje zbog patine koja se nalazi na površini metala. Patina daje posebnu ljepotu brončanim skulpturama, no istovremeno pokazuje njihovu ranjivost, odnosno koroziju bronce uslijed izlaganja vanjskoj atmosferi. U predavanju će se pojasniti što je i kako nastaje patina i o čemu ovisi njen izgled. Prikazat će se kako su ljudi „zavoljeli“ patinu i zbog čega je ona danas neizostavna sastavnica brončanog umjetničkog dijela. Demonstrirat će se kako se patina može stvoriti u laboratoriju i kako se može zaštiti. U drugom dijelu predavanja govorit će se o istraživanjima sastava i stabilnosti patine na odabranim brončanim skulpturama u Zagrebu i Sisku koja se provode u sklopu HRZZ projekta „Razvoj novih rješenja za karakterizaciju i zaštitu brončane kulturne baštine izložene vanjskom okolišu“.

Biografija:

Prof. dr.sc. Helena Otmačić Ćurković diplomirala je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2004. godine je magistrirala, a 2007. doktorirala na istom Fakultetu. U svome znanstvenom radu bavi problematikom korozije i zaštite materijala od korozije. Vodila je 2 HRZZ projekta, 3 međunarodna bilateralna projekta i autor je 47 publikacija objavljenih u znanstvenim časopisima.

 

Angela Kapitanović mag.ing.cheming. diplomirala je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu 2020. godine. Potom se zapošljava na istom fakultetu kao doktorand Hrvatske zaklade za znanost. U okviru svog doktorskog rada istražuje zaštitu bronce i brončane patine vodorazrjedivim premazima.