Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Slatke tajne enzima, Nevena Milčić, Ivana Bošnjak, Mehmet Mervan Čakar, Zvjezdana Findrik Blažević, Emerik Leaković, Lorena Mateša, Dino Skendrović, Martina Sudar, Leo Bolješić, Krešimir Kos i Ivana Petrić

Datum i vrijeme:
utorak 25.4.2023., 10:00 - 12:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
2.,3. i 4.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji:

Na ovoj radionici upoznat ćemo sudionike s dva enzima koji su vrlo zastupljeni u prehrambenoj industriji, a funkcija im je razgradnja kompleksnih šećera na one jednostavnije. U prvoj aktivnosti će se koristiti enzim laktaza za razgradnju laktoze u mlijeku na glukozu te galaktozu te određivati sadržaj nastale glukoze. U drugoj aktivnosti će se pratiti bistrenje voćnog soka te promjene na kriškama voća koje nastaju uslijed djelovanja enzima pektinaze.

Biografija:

Nevena Milčić, mag. ing. oecoing. doktorandica je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je 7 znanstvenih radova te je sudjelovala na međunarodnim znanstvenim konferencijama s 22 priopćenja.

Poveznica na znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/1583

Kontakt: nmilcic@fkit.unizg.hr

 

Ivana Bošnjak je tehnička suradnica, Mehmet Mervan Čakar, Emerik Leaković, Lorena Mateša i Dino Skendrović doktorandi, Zvjezdana Findrik Blažević redovita profesorica, a Martina Sudar docentica na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, na Zavodu za reakcijsko inženjerstvo i katalizu. Ivana Petrić, Leo Bolješić i Krešimir Kos su studenti 2. godine diplomskog studija Ekoinženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.