Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Umjetna inteligencija u kartografiji i geodeziji, Miljenko Lapaine

Datum i vrijeme:

Mjesto održavanja:
SNIMKE

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
Opća populacija

Detalji

Osnovne karakteristike umjetne inteligencije su sposobnost obavljanja zadaća u složenim okruženjima bez stalnog usmjeravanja za koje je zadužen korisnik i sposobnost poboljšanja radne učinkovitosti učenjem iz iskustva. Engleski naziv za umjetnu inteligenciju je artificial intelligence skraćeno AI. Primjeri upotrebe umjetne inteligencije su u tražilicama, prevođenju, preporukama sadržaja, obradi slika i videozapisa, autonomnoj vožnji automobilom i dr.

Jedan od najnovijih primjera umjetne inteligencije je ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer). Pokrenut je kao prototip 30. studenog 2022. i brzo je privukao pažnju svojim detaljnimi jasno obrazloženim odgovorima u mnogim područjima znanja.

U ovom predavanju prikazat ćemo osnovna svojstva ChatGPT-a i malo detaljnije pogledati njegova saznanja na području kartografije i geodezije. Pokazuje se da je AI svuda oko nas, da se brzo razvija, da razvoj AI-ja ne možemo spriječiti ni zaustaviti. ChatGPT vrlo brzo odgovara na pitanja, dobro komunicira na hrvatskom jeziku, vrlo je pristojan. Ipak, odgovore ChatGPT-a za sada treba uzeti s velikom rezervom.

https://www.youtube.com/watch?v=uqwZNrKLEWM

Biografija:

Miljenko Lapaine studirao je matematiku i diplomirao 1976. god. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer teorijska matematika. Doktorirao je na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. obranivši disertaciju Preslikavanja u teoriji kartografskih projekcija. Profesor je emeritus na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U znanstvenom radu bavi se pretežno primjenom matematike i računalnih znanosti u geodeziji i kartografiji. Sudjelovao je na stotinjak znanstveno-stručnih skupova i objavio više od tisuću članaka u zbornicima radova i časopisima. Osnivač je i predsjednik Hrvatskoga kartografskog društva te član još nekoliko međunarodnih i domaćih društava. Urednik je časopisa Kartografija i geoinformacije.