Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Utjecaj tehnologije na život, Ružica Lončar i Helena Jilek Kubalek

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 14:00 - 15:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji:

Tehnologija se razvijala postupno i upravo je tehnološki napredak u pojedinim povijesnim razdobljima pridonio povijesnom napretku. Čovjek je u početku ovisio o prirodi a danas čovjek tu istu prirodu nastoji prilagoditi sebi. Danas prolazimo fazu razvoja u kojoj je utjecaj tehnologije na društvo ali i društva na tehnologiju usko povezan. Današnja tehnologija usmjerena je na gospodarstvo, stanovništvo i okoliš. Gdje se sve koristi današnja tehnologija i zašto su nam nove tehnologije važne, kako komuniciramo od prve tehnološke revolucije do danas samo su neka pitanja na koja ćemo odgovoriti. Pripremili smo zanimljivu interaktivnu prezentaciju i digitalne alate kako bi učenicima postojeći obrazovni sadržaji bili zanimljivi i učinkoviti imajući na umu da djeca najbolje uče kada su sama uključena u izgradnju svoga znanja.

Biografija:

Ružica Lončar, prof. geologije i geografije, savjetnik zaposlena je u I. tehničkoj školi Tesla u Zagrebu. Diplomirala je na PMF – u geografski odsjek 1998. godine. Voditeljica je ŽSV -a nastavnika geografije u strukovnim školama Grada Zagreba, autorica udžbenika iz geografije za 1. razred četverogodišnjih strukovnih škola, metodičkih priručnika, inovativnih metoda poučavanja od kojih je izrada digitalnih obrazovnih sadržaja u sklopu projekta MZO i – nastava, geomatematika, projekti održivog razvoja i sl. Sudjelovala je u brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima, uglavnom usmjerenim na utjecaj tehnologije na okoliš, gospodarstvo i stanovništvo u kojima potiče učenike na kritičko i kreativno mišljenje s ciljem rješavanja problema na temelju prethodno usvojenih znanja. Vrlo često povezuje znanja iz geografije i strukovnih tehničkih predmeta što omogućuje razvoj tehničke inteligencije. U školskoj godini 2020./2021.i 2021./2022. izabrana je u petstotinjak najuspješnijih odgojno – obrazovnih djelatnika koji su doprinijeli unaprjeđenju odgojno – obrazovnog sustava Republike Hrvatske.

 

Helena Jilek Kubalek, prof. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala povijest i češki jezik. Zaposlena na mjestu profesorice povijesti u I. tehničkoj školi Tesla u Zagrebu. U šk. g. 2021./2022. stekla zvanje savjetnice. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća nastavnika povijesti u strukovnim školama Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Autorica je  brojnih eTwinning projekata koji su redovito nagrađivani nacionalnim i europskim oznakama kvalitete. Dugi niz godina mentorica je studentima povijesti u okviru predmeta Korelacijske vježbe i nastavna praksa. Autorica video lekcija iz povijesti za 3. i 4. razred gimnazije u okviru projekta MZO i-nastava.