Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Tajne veze mikroplastike, Anamarija Pulitika

Datum i vrijeme:

Organizacija:
SNIMKE

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica

Publika:
5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Detalji:

Mikroplastika su čestice plastike promjera manjeg od 5 milimetara. Primarna mikroplastika proizvodi se u tako malim dimenzijama, a sekundarna mikroplastika nastaje fragmentacijom većih komada plastike. Zbog njene količine, rasprostranjenosti, nemogućnosti biorazgradnje i potencijalnog toksičnog učinka, mikroplastika se danas smatra jednim od prioritetnih onečišćivala u prirodi. Osim toga, zbog svojih malih dimenzija, mikroplastika može adsorbirati druga onečišćivala iz prirode na svoju površinu što može dovesti po povećanih štetnih utjecaja mikroplastike na okoliš, ali i na zdravlje ljudi.

 

https://www.youtube.com/watch?v=35VKkekmVN4

Biografija:

Anamarija Pulitika diplomirala je kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija, zaposlila se na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. 2021. godine prelazi na Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu gdje radi kao asistent i doktorand na projektu ReMiCRO (Mikroplastika u vodi: sudbina, ponašanje i uklanjanje, IP-2020-02-6033) financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost. U sklopu svog doktorskog rada, bavi se istraživanjem interakcija mikroplastike i drugih onečišćivala u vodi korištenjem metoda računalne kemije.