Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Čarobni svijet probiotika, Katarina Butorac, Blaženka Kos, Jasna Novak, Andreja Leboš Pavunc, Martina Banić i Nina Čuljak

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 14:00 - 15:00

Organizacija:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Laboratorij za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura Zavoda za biokemijsko inženjerstvo, 4. kat (soba 4 25)

Detalji:

Znaš li kako nastaje jogurt, sir, kiseli kupus... Znaš gdje se sve nalaze mikroorganizmi?! Ne?! Dođi i upoznaj s nama njihov nevidljivi, a opet tako čaroban svijet! Zajedno ćemo ih pokušati pronaći i vidjeti ih golim okom. Glavni cilj radionice je da saznate gdje se i zašto primjenjuju korisne bakterije koje nazivamo probioticima. Kroz igru i zabavu ćemo naučiti postupke zaštite bakterija od raznih nepovoljnih uvjeta, pomoći ćemo kvascu da napuše balon, ali i naučiti gdje se nalaze i što sve proizvode naši kvasci i bakterije, zbog čega ih nazivamo super mikroorganizmima. Dođi! Čekamo te i veselimo se zajedničkom druženju!

Biografija:

Dr. sc. Katarina Butorac rođena je 27. rujna 1991. godine u Augsburgu, Savezna Republika Njemačka. Doktorirala je 2022. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu HRZZ projekta ,,Probiotici i starter kulture - površinski proteini i bakteriocini". Dobitnica je srebrne medalje Udruge inovatora Hrvatske na međunarodnom sajmu inovacija Agro Arca, Potpore Biotehničke zaklade, te eminentne FEMS stipendije za znanstvenu specijalizaciju na Department of Life Sciences, University of Trieste. Sudjelovala je u programima popularizacije znanosti i na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Usavršavala se na mnogim tečajevima i radionicama. Koautor je 7 znanstvenih radova. Članica je Hrvatskog mikrobiološkog društva i Hrvatskog društva za biotehnologiju. Osim znanstvene aktivnosti sudjeluje u nastavi kao suradnik na nekoliko kolegija.

Prof. dr. sc. Blaženka Kos je akademske stupnjeve dipl. ing., magistar znanosti i doktor biotehničkih znanosti (mentor prof. dr. sc. Jagode Šušković) stekla na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF-u) Sveučilišta u Zagrebu. Od 1992. je zaposlena u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura PBF-a gdje podučava studente, kao i na internacionalnom preddiplomskom studiju Blue Economy and Growth (EU-CONEXUS Minor programmes), diplomskom studiju Molecular and Industrial Biotechnology (Sveučilište Insubria) i Prehrambeno inženjerstvo (Sveučilište u Mostaru). Bila je mentor 6 doktorskih radova, voditelj i suradnik na projektima i u Znanstvenom centru izvrsnosti BioProCro. Suradnica je Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Više je puta nagrađivana za istraživanja biotehnološke proizvodnje probiotika i starter kultura.

Prof. dr. sc. Jasna Novak diplomirala je i doktorirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezin znanstveni rad obuhvaća karakterizaciju funkcionalnosti probiotičkih bakterija s učinkom na intestinalnu mikrobiotu domaćina. Nekoliko puta se znanstveno usavršavala na eminentnim europskim institucijama. Nagrađena je nekolicinom nagrada pa je tako 2007. u koautorstvu dobila prvu nagradu Saveza inovatora Poljske i autora tehničkih unapređenja na 5. međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2007 za proizvodnju i primjenu probiotičkih starter kultura, a 2011. je dobila nagradu za mladog znanstvenika "Vera Johanides" HATZ. Kontinuirano sudjeluje u programima popularizacije znanosti.

Link na  znan. radove: https://scholar.google.com/citations?user=CAHfLYwAAAAJ&hl=en

Izv. prof. dr. sc. Andreja Leboš Pavunc, je diplomirala, doktorirala i radi na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno je uključena u realizaciju nacionalnih i međunarodnih znanstveno-istraživačkih, razvojno-istraživačkih, tehnologijskih, bilateralnih i edukativnih projekata te projekata suradnje s gospodarstvom i popularizacije znanosti. Njezin znanstveno-istraživački rad obuhvaća područje biotehnologije s posebnim naglaskom na bakterije mliječne kiseline u okviru probiotičkog koncepta te njihove primjene kao starter kultura uz izdvojena ispitivanja antimikrobnog djelovanja. Do sada je objavila 32 znanstvena rada i aktivno sudjelovala na preko 50 nacionalnih i međunarodnih skupova i radionica, a nekoliko puta je nagrađena za svoj rad. Članica je Hrvatskog društva za biotehnologiju te udruga Ljetna tvornica znanosti i Bioteka, i bila je tajnica Hrvatskog mikrobiološkog društva

Dr. sc. Martina Banić rođena je 6. travnja 1989. godine u Vinkovcima. Zvanje magistre inženjerke molekularne biotehnologije stekla je 2015. godine te se zaposlila u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, na kojem je 2021. godine stekla i doktorat znanosti. Dobitnica je prestižne FEMS stipendije za mlade istraživače, srebrne medalje Udruge inovatora Hrvatske na međunarodnom sajmu inovacija Agro Arca, Potpore Biotehničke zaklade i Godišnje nagrade Ivan Bulić za najbolji doktorski rad. Koautorica je 7 znanstvenih radova Q1 kategorije i brojnih postera prezentiranih na domaćim i međunarodnim skupovima. Tijekom svog dosadašnjeg rada, vodila je radionice na Danima otvorenih vrata PBF-a, Festivalu znanosti te PANDA radionicu za darovitu djecu.

Nina Čuljak rođena je 12. ožujka 1996. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Preddiplomski studij Biotehnologija upisuje 2014. godine, a 2019. godine završava diplomski studij Molekularna biotehnologija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2020. godine se zapošljava kao asistent na projektu Hrvatske zaklade za znanost, u sklopu kojega je upisala doktorski studij Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam. Trenutno radi na projektu mentorice izv. prof. dr. sc. Andreje Leboš Pavunc „Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika“ u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura na Zavodu za biokemijsko inženjerstvo. Aktivno sudjeluje u istraživanjima te pomaže u izradi diplomskih i završnih radova, te je članica Hrvatskog mikrobiološkog društva i Hrvatskog društva za biotehnologiju.