Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Od sitnozora do modernih mikroskopa, Danijela Poljuha, Mirela Uzelac i Vida Strasser, izložba povodom 40. Obljetnice osnutka Sekcije za elektronsku mikroskopiju Hrvatskog prirodoslovnog društva i 30. godišnjice samostalnoga djelovanja Hrvatskog mikroskopijskog društva

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 10:00 - 20:00
utorak 25.4.2023., 10:00 - 20:00
srijeda 26.4.2023., 10:00 - 20:00
četvrtak 27.4.2023., 10:00 - 20:00
petak 28.4.2023., 10:00 - 20:00
subota 29.4.2023., 10:00 - 20:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Projekcija

Publika:
opća populacija

Lokacija (prostorija):
predvorje

Detalji:

Jeste li znali da su naši preci mikroskop (tada nazivan „sitnozor“) smatrali „oružjem istine i prosvjete“…. „mnogom učenjaku potrebnim i dragim, kao desnica ruka i oko u glavi!“? Ili da je prvi elektronski mikroskop („nadsitnozor“) u Hrvatskoj bio onaj kojega je mladi inženjer s Instituta Ruđer Bošković izradio u sklopu svojega diplomskog rada? Jeste li čuli za profesorice Vjeru Petaj, Vandu Kochansky Devidé i Mercedes Wrischer, žene pionire naše mikroskopije? Možda ne znate kako danas mikroskopiju u svome radu primjenjuju naši znanstvenici, ili koga smatramo budućnošću hrvatske mikroskopije? Sve to i još puno više, možete saznati ako pogledate izložbu „Od sitnozora do modernih mikroskopa“. Koncept izložbe obuhvaća šest cjelina u kojima se kronološki i tematski obrađuje razvoj mikroskopije u Hrvatskoj, kroz priče o mikroskopima i ljudima, ispričane fotografijom i pisanom riječi. Ova kombinacija povijesnog i suvremenog, nudi jedan sasvim poseban pogled na prirodu i društvo - pogled kroz leće mikroskopa. Izložba je izrađena u sklopu programa MikroskopiJA na netu, Hrvatskog mikroskopijskog društva.

Biografija:

Danijela Poljuha je molekularni biolog, voditelj Genetičkog laboratorija u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču. Bavi se istraživanjem molekularne raznolikosti biljnih genetskih resursa, a zanima je i fitofarmaceutski potencijal stranih invazivnih biljnih vrsta. Smatra da je popularizacija znanosti jedan važnih aspekata znanosti i nalazi neiscrpan izvor inspiracije na razmeđu znanosti i umjetnosti. Autorica je više znanstvenih i popularnih članaka i predavanja za javnost te sudionik i kreator niza edukativnih radionica na temu mikroskopije i biljne biologije, kao i dvije izložbe znanstvene fotografije.

 

Mirela Uzelac je biolog iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču gdje se bavi stranim invazivnim biljnim vrstama. Često osmišljava i provodi znanstvene radionice za djecu i mlade od vrtićke dobi do studenata. Osim toga, zanima su popularizacija znanosti kroz koju prenosi znanje sudjelovanjem u citizen science kampanjama, izradom edukacijskog promo materijala te objavama putem društvenih mreža.

 

Vida Strasser je tajnica Hrvatskog mikroskopijskog društva, te je u predsjedništvu tog društva šestu godinu zaredom. Oformila je program MikroskopiJA na netu, a radi kao stručna savjetnica na Institutu Ruđer Bošković, gdje sudjeluje kao članica organizacijskog odbora Znanstvenih susreta 3. vrste (2011) te Otvorenih dana IRB-a od 2012. do danas.