Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> VUKOVAR - program FZ 2023. [.pdf]

Mala filozofija ptica, Sonja Elez, Mirela Milković

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 13:40 - 14:10

Organizacija:
Gimnazija Vukovar, Šamac 2, Vukovar

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Učionica K2

Detalji:

U uvodnom dijelu predviđena je kratka prezentacija o nastanku filozofije i metodi kojom su prvi filozofi dolazili do istine, proučavajući prirodu, te kako i danas možemo govoriti o takvoj metodi pronalaska istine.
Nakon ulaska u temu učenike se pokušava potaknuti na konstruktivno promišljanje i da slobodno iskažu svoje mišljenje.
Tema za radionicu konkretizirana je pričom. Učenicima se čita kratki esej a njihov zadatak je prepoznati glavne elemente priče i pojmove pomoću kojih mogu potvrditi vlastite spoznaje i teorije o konkretnom predlošku. Ono što spoznaju kao relevantno za temu upisuju u digitalni alat.
Nakon toga slijede pitanja vezana uz priču. Učitelj svako pitanje dopunjuju novim potpitanjima, potiče raspravu među učenicima, naravno i usmjerava učenike da svojim razmišljanjem sami dođu do konstruktivnog zaključka.
Što bi se dogodilo da ne postavljamo pitanja? Bi li nam se tada moglo dogodit da prihvatimo sve teorije, definicije i tvrdnje koje nam drugi nude? Ako bez pitanja prihvatimo tuđe mišljenje, možemo li imati svoje? Možemo li bez vlastita mišljenja upoznati sami sebe…vlastite želje, ukuse, stavove..? - Može li se svijet uistinu doživjeti i spoznati bez vlastita mišljenja? Raspoznati dobro od lošeg? Čemu nam onda služi filozofija?

Biografija:

Mirela Milković – kratki životopis
Rođena 1978.g. Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Devetnaest godina zaposlena kao nastavnik politike gospodarstva i etike u Gimnaziji Vukovar, Voditelj je debatnog kluba škole. Sudjeluje u provedbi projekata u kojima surađuje s stručnjacima iz različitih udruga i institucija
Sonja Elez- životopis
Rođena 1978.g. osnovnu školu završila u Gradištu, Gimnaziju u Županji. Diplomirala filozofiju i religijske znanosti na FFDI u Zagrebu. Od 2005.g. zaposlena u Srednjoj školi Ilok kao nastavnik filozofije, logike , etike i sociologije. Od 2007. g . zaposlena i u Gimnaziji Vukovar kao nastavnik filozofije i logike. Voditelj debatnog kluba u Srednjoj školi Ilok. Više godina član ispitnog povjerenstva međužupanijskog natjecanja iz filozofije i logike. Sudjeluje u provedbi projekata. Sudjeluje u izradi scenarija za predmet filozofija (Algebra).