Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> VUKOVAR - program FZ 2023. [.pdf]

Great European scientists/ Beruehmte Europaeische Wissenschaftler/ Slavni europski znanstvenici, Nikola Tufekčić, Sunčica Jurušić Zvonar

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 12:50 - 13:30

Organizacija:
Gimnazija Vukovar, Šamac 2, Vukovar

Vrsta događanja:
prezentacija i radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Učionica K14

Detalji:

Kao uvod, posjetitelji radionice povezivat će fotografije i imena znanstvenika nakon čega će pogledati kratak video i navesti što misle da je zajedničko svim zadanim znanstvenicima. Poslije toga, učenici će prezentirati o znanstvenicima iz europskih zemalja s naglaskom na zemlje engleskoga i njemačkoga govornog područja. Zatim će posjetitelji dobiti zadatak u kojem trebaju povezati tekst, fotografije i imena znanstvenika iz navedenih prezentacija. U zadnjoj aktivnosti posjetitelji će trebati zaključiti što je bitno i koje su karakteristike potrebne kako bi osoba postala slavan znanstvenik.

Biografija:

Tufekčić Nikola
rođen u Calwu (Njemačka), oženjen i otac dvojice sinova, živi s obitelji u Vinkovcima. Pohađao osnovnu školu u Stammheimu i Heumadenu u Njemačkoj te u Otoku kraj Vinkovaca. Gimnaziju završio u Vinkovcima gdje je dodijeljena DSD diploma (Deutsches Sprachdiplom), a studij
hrvatskog i njemačkog jezika uspješno okončao u Osijeku 2014. godine. Predaje njemački jezik u Gimnaziji Vukovar od 2015. godine, a 2017. godine položio stručni ispit iz njemačkog jezika. Pripremao gimnazijske učenike na polaganje ispita njemačkog jezika Goethe-Zertifikat. Od 2021. godine sudjeluje s kolegama i kolegicama iz Slovačke na ERASMUS projektu SMILE. Radio na predaji projekta za razmjenu učenika i nastavnog osoblja u sklopu ERASMUS projekta 2023.
godine.

Jurušić Zvonar Sunčica
Rođena sam u Osijeku 23.11.1982. godine., udana i majka djevojčice Lene. S obitelji živim u Osijeku. Pohađala sam OŠ Vladimir Nazor i OŠ Retfala u Osijeku te sam se za vrijeme Domovinskog rata školovala na otoku Hvaru. Završila sam Jezičnu gimnaziju u Osijeku te položila DSD diplomu. Nakon toga studirala sam Engleski jezik i književnost te Njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku gdje sam diplomirala 2007. godine. Tijekom ljeta 2006. te 2007. godine radila sam kao turistički animator. U rujnu 2007. godine počinjem raditi u Tehnološkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđer Bošković u Osijeku te od veljače 2008. predajem engleski i njemački jezik u Gimnaziji Vukovar. Stručni ispit iz engleskog jezika položila sam u ožujku 2009. godine. Pripremala sam učenike za županijska i državna natjecanja. Trenutno sudjelujem u Erasmus projektu SMILE s kolegama i kolegicama iz aktiva jezika Gimnazije Vukovar i Slovačke. U veljači 2023. radila sam na projektu za razmjenu učenika i nastavnog osoblja u sklopu Erasmus projekta.