Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> VELIKA GORICA - program FZ 2023. [.pdf]

Utjecaj joge na smanjenje razine stresa, Dijana Lujanac

Datum i vrijeme:
srijeda 26.4.2023., 11:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Veleučilište Velika Gorica, Zagrebačka cesta 5, Velika Gorica

Vrsta događanja:
predavanje i radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, djeca s posebnim potrebama, građanstvo

Lokacija (prostorija):
Dvorana F

Detalji

Poveznica na prezentaciju: /files/file/2023/Utjecaj-joge-na-smanje-razine-stresa.pdf

Kroz život nailazimo na mnoge prepreke i poteškoće, na okolnosti koje nismo u mogućnosti kontrolirati, a sve to u nama izaziva negativne emocije, teška psihička stanja, frustracije i nezadovoljstvo. Između poslovnih obveza, brige o obitelji i borbe s nesigurnom ekonomskom situacijom, stres je na žalost za većinu ljudi postao "normalan" dio svakodnevnog života. Joga kao tehnologija dobrobiti odnosno nauka o tijelu, umu, duhu i duši starija je od svih religija i nema apsolutno nikakve veze s njima. Jogom kroz korekciju tijela (uspravno držanje i disanje) radimo korekciju našeg uma i našeg ponašanja. Taj drevni sustav povezuje um i tijelo kroz niz položaja, vježbi disanja i meditaciju. Kada prakticiramo jogu razgibavamo kralježnicu, istežemo i učvršćujemo mišiće i usmjeravamo naš um prema unutra te samim time ublažavamo stres. Sve to ima benefite na naše zdravlje u cijelosti, jer stres barem djelomično igra ulogu u mnogim bolestima, a joga kao metoda za življenje boljim životom nudi alate za borbu protiv stresa. Ponovno otkrijte ono što vam donosi radost i odlučite provesti više vremena radeći na tome što vam olakšava rast, ozdravljenje i učenje da budete autentičnija verzija sebe.

Biografija:

Dijana Lujanac  rođena  01. studenog 1978. godine u Zagrebu, majka dvoje djece. Nakon završene srednje medicinske škole radila je kao medicinska sestra u jedinici intenzivnog liječenja, te poslije kao tajnica ravnatelja KBC Sestre milosrdnice. Godine 2012. završila je stručni studij Upravljanje u kriznim uvjetima na Veleučilištu u Velikoj Gorici. Nakon završenog stručnog studija upisala specijalistički stručni diplomski studij Krizni menadžment i diplomirala u srpnju 2015. godine obranom rada   "Krizno planiranje u zdravstvenim ustanovama", pod vodstvom prof.dr.sc.Josipa Čuliga, prof.v.š. 

U studenom 2017. godine upisala je sveučilišni poslijediplomski studij na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Sveučilišta u Sarajevu koji je završila u prosincu 2018. godine te obranom diplomskog rada "Funkcioniranje bolnica i zdravstvenih ustanova u katastrofama", pod mentorstvom prof.dr.sc. Ivana Totha stekla naziv magistar kriznog menadžmenta u sigurnosnom sektoru.

U nastavno zvanje predavača na Veleučilištu Velika Gorica,  izabrana je 8. prosinca 2020. godine. Sudjeluje u izvođenju vježbi i nastave pod mentorstvom prof.dr.sc. Josipa Čuliga, prof.v.š. na predmetu Krizni menadžment zdravstva i prim.mr.sc. Branislave Resanović, dr.med. na predmetu Sanitetska skrb u uvjetima krize.

Kao predavač sudjelovala na mnogim stručno-edukativnim konferencijama i tečajevima kako u Republici Hrvatskoj tako i u široj regiji. Autor i kooautor je dvanaest  (12) znanstvenih i stručnih radova. Od stranih jezika tečno govori engleski jezik, a služi se i hebrejskim. 

 

Svijet joge otkrila je 2019.g. te od tada vodi vlastitu joga praksu odnosno podučava yogu u Dječjem vrtiću Malešnica, Zagreb za sve uzraste, te u KBC Sestre milosrdnice gdje zaposlenici mogu iskoristiti svoju pauzu od rada na način da prakticiraju jogu.

Stekla je raznolike stupnjeve znanja u području joge:

Atma krya yoga tecaj by Swami Kanjalochana, Inner Engineering by Sadhguru, 

Shambavi Mahamudra Krya by Sadhguru, Yogasane by Sadhguru, Surya Krya by Sadhguru, Kudalini yoga by Dragica Kopljar, Yoga of heart by Domagoj Orlic, Asthanga by Nino Bokan