Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ŠIBENIK - program FZ 2023. [.pdf]

Izradi barkicu s latinskim idrom - Sandra Barešin i Anita Tandarić

Datum i vrijeme:
subota 29.4.2023., 10:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Muzej betinske drvene brodogradnje, Vladimira Nazora 7, Betina

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
MBDB

Detalji

Betinjani i Murterini imali su polja na Murteru, ali i na okolnim otočićima, u blizini Vranskog jezera, u Modravama i na Kornatima. Za odlazak na prekomorske posjede bilo je potrebno imati brod. U brodovima su se prevozili članovi obitelji, magarci, koze, ovce, alati, urod i razne potrepštine. Uz vesla, glavno pogonsko sredstvo brodova koji su polovili murterskim morem bilo je latinsko jedro.

Učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole izrađivati će drvene barkice s latinskim jedrom. Modele barkica izradio je betinski brodograditelj Ante Fržop. Na radionici ćemo se upoznati s dijelovima drvenog broda te izraditi jarbol, lantinu i jedro. Barkica se može i oslikati. Svaki učenik svoju malu barku može ponijeti doma.

Biografija:

Sandra Barešin rođena je 1987. godine u Šibeniku. Na Sveučilištu u Zadru magistrirala je etnologiju i talijanski jezik 2013. Nakon stažiranja na Etnografskom odjelu Muzeja grada Šibenika položila je stručni ispit za muzejskog kustosa. U Muzeju betinske drvene brodogradnje radi kao kustosica od 2017. godine. Trenutno je na doktorskom studiju (Humanističke znanosti, Etnologija) i intenzivno se bavi nematerijalnom kulturnom baštinom. Uživa u održavanju edukativnih radionica, a slobodno vrijeme provodi na otoku Murteru i u svom rodnom mjestu - Jezerima.