Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ŠIBENIK - program FZ 2023. [.pdf]

Suhozid – kamena čipka žuljevitih dlanova težaka – Tina Šantić i Ana Bogadi (Gimnazija Antuna Vrančića)

Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 9:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik, Put Gimnazije 64

Vrsta događanja:
prezentacija i radionica

Publika:
osnovna škola, srednja škola i djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
GAV

Detalji

Suhozidna gradnja na našim jadransko-dinarskim prostorima prisutna je od neolitika. Žuljevite ruke naših predaka slagali su kamen po kamen bez vezivnog materijala i stvorili kamenu čipku koja je 2018. godine stavljena na popis nematerijalne kulturne baštine. Međutim, zub vremena i čovjek pomalo su je nagrizali i degradirali.

Učenici Gimnazije A. Vrančića (6 učenika) odlučili su uz svoje mentore educirati se u gradnji suhozida, a potom svoje znanje prenijeti i svojim vršnjacima putem radionice.

Cilj radionice je da učenici educiraju svoje vršnjake kako izgraditi suhozid koji ne samo da obogaćuje prostor nego je i važan ekološki kao i turistički potencijal.

Biografija:

Tina Šantić – Rođena 7.12.1974. u Šibeniku. Završila je PMF u Zagrebu smjer profesor biologije. Radi u Gimnaziji Antuna Vrančića od 2005. godine kao profesor biologije.

Ana Bogadi - Rođena 17.4.1968. u Splitu. Završila PMF u Zagrebu (1991. godine) smjer profesor biologije i kemije. Radi u Gimnaziji A. Vrančića ( 28 godina) i 2021. stekla zvanje profesor mentor.