Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> PULA - program FZ 2023. [.pdf]

Emina Pustijanac, Mauro Štifanić, Petra Burić, Paolo Paliaga, Moira Buršić, Dijana Majstorović, Neven Iveša, Gioconda Millotti: Pamet u dubinama - istraživanje inteligencije morskih životinja

Datum i vrijeme:
utorak 23.4.2024., 8:00 - 13:00
srijeda 24.4.2024., 8:00 - 13:00
četvrtak 25.4.2024., 8:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet prirodnih znanosti, Zagrebačka 30, Pula

Vrsta događanja:
predavanje i radionica

Publika:
djeca predškolskog i školskog uzrasta

Lokacija (prostorija):
FPZ

Detalji

Polaznici radionica okupit će se i nakon pozdravnih riječi razdijeliti u skupine. Svaka skupina proći će sve radionice.
Radionice će od 23.4. do 25.4.2024. izvoditi studenti i voditelji/ce.
Nazivi radionica:
1.         Inteligencija sipe
2.         Inteligencija hobotnice
3.         Koje su najinteligentnije morske životinje?
4.         Mikro Misija: Inteligencija u Mikrosvijetu

1. Na radionici će biti prikazane dvije kratke snimke o ponašanju sipe u dvije različite situacije, jedna snimljena u prirodnim uvjetima i jedna snimljena u laboratorijskom akvariju. Obje snimke prikazuju sposobnost učenja i primjene stečenog znanja u složenim situacijama.  Studenti znanosti o moru će djeci – polaznicima radionice skrenuti pozornost na bitne trenutke i pružiti potrebna objašnjenja uz snimke. Nakon prikazivanja videomaterijala, uslijediti će interaktivni dio radionice u kojem će polaznici biti u mogućnosti pronaći rješenja za nekoliko praktičnih zadataka.

2.Morski organizam koji je nadživio dinosaure, posjeduje plavu krv i oko 500 000 živčanih stanica (u mozgu i u krakovima) danas je tema mnogobrojnih znanstvenih istraživanja diljem svijeta. Polaznici radionice će na kratko zaviriti u um znanstvenika koji se bavi istraživanjima ovih izvanredno inteligentnih morskih bića, hobotnica. Na radionici će polaznicima biti predstavljeni eksperimenti koje znanstvenici izvode kako bi bolje upoznali način razmišljanja i ponašanje hobotnice te rezultati takvih znanstvenih istraživanja.

3. Radionica pruža uvid u definiciju inteligencije, njezinu manifestaciju u živom svijetu te načine njezina mjerenja. Kroz interaktivno predavanje, djeca će naučiti o najinteligentnijim morskim životinjama poput dupina, kitova ubojica, morskih lavova, hobotnica, pingvina, manta raža i velikih bijelih psina te o načinima na koje ove životinje koriste svoju inteligenciju u divljini. Tijekom radionice, sudionici će surađivati u stvaranju postera u obliku mentalne mape, koji će prikazivati ključne karakteristike najinteligentnijih morskih životinja, njihove sposobnosti i načine na koje koriste vlastitu inteligenciju u svakodnevnim aktivnostima kao što su lov, komunikacija, rješavanje problema i društveno ponašanje.

4. Na ovoj interaktivnoj radionici istražit ćemo ponašanje mikroorganizama te razmotriti mogućnost razmišljanja i komunikacije među njima. Kroz eksperimente, promatranja i igre uloga, djeca će razviti svoje znanje o mikroorganizmima i njihovoj inteligenciji. Pripremite se za uzbudljivu avanturu u svijetu mikroba!

Kroz aktivno sudjelovanje i vizualno stvaranje, djeca će produbiti svoje razumijevanje o inteligenciji u životinjskom svijetu te razviti kritičko razmišljanje o raznolikosti oblika inteligencije koje se javljaju u prirodi.

Radionice će se izvesti u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, te će polaznici zajednički obilaziti aktivnosti.

Biografija:

Izv. prof. dr. sc. Emina Pustijanac dekanica je Fakulteta prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Autorica i koautorica je više znanstvenih radova i srednjoškolskih udžbenika i priručnika. Redovito sudjeluje u programima popularizacije znanosti. Članica je Hrvatskog mikrobiološkog društva. 
Izv.prof.dr.sc. Mauro Štifanić, djelatnik Fakulteta prirodnih znanosti u Puli, molekularni je biolog s dugogodišnjim iskustvom rada u znanosti i visokoškolskoj nastavi. Kao voditelj ili suradnik sudjelovao je u realizaciji većeg broja znanstvenih, razvojnih i stručnih projekata. Znanstvenim radom bavi se u području molekularne evolucije i ekologije. 
Doc. dr. sc. Petra Burić, zaposlena je na Fakultetu prirodnih znanosti u Puli. Poslijediplomski doktorski studij Oceanologije završila je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju izradila je u suradnji s Centrom za istraživanje mora u Rovinju. Autorica je i koautorica više znanstvenih radova te je održala brojna znanstvena i popularno-znanstvena predavanja. Članica je Hrvatskog toksikološkog društva i Hrvatskog biološkog društva. 
Doc. dr.sc. Paolo Paliaga, zaposlen je na Fakultetu prirodnih znanosti u Puli. Poslijediplomski doktorski studij Oceanologije završio je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je na studiju Znanosti o Okolišu na Prirodoslovno-Matematičkom Fakultetu u Trstu. Autor je i koautor više znanstvenih radova vezanih za morske bakterije, kanalizacijsko onečišćenje, invazivne vrste, morske cvjetnice i želatinozni. 
Dr. sc. Moira Buršić, viši je asistent na Sveučilišnom preddiplomskom studiju Znanost o moru Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Doktorski studij Oceanologije pohađala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju izradila je u suradnji s Centrom za istraživanje mora u Rovinju. Autor i koautor je nekoliko knjiga te više znanstvenih radova. 
Dijana Majstorović, mag.med.techn. je viši predavač na Stručnom prijediplomskom studiju Sestrinstvo, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Članica  Hrvatske komore medicinskih sestara i International Society of Nurses in Genetics. 
Dr. sc. Neven Iveša, viši je asistent je na Fakultetu prirodnih znanosti u Puli. Poslijediplomski studij pohađao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju izradio je i obranio na Zavodu na ribarstvo, lovstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju. Autor i koautor je nekoliko knjiga te više znanstvenih i stručnih radova. Održao je brojna popularno-stručna predavanja u tuzemstvu i inozemstvu u području ihtiologije te zaštite okoliša i prirode. 
Izv. Prof. dr.sc. Gioconda Millotti, zaposlena je na Fakultetu prirodnih znanosti u Puli. Poslijediplomski doktorski studij Farmacije  završila je na Fakultetu Kemije i Farmacije u Innsbrucku, Austrija. Diplomirala je na studiju Farmaceutske kemije i tehnologije na Farmaceutskom Fakultetu u Trstu. Autorica je i koautor više znanstvenih radova vezanih za nove formulacije lijekova morske invazivne vrste.

 

ZTK Zajednica tehničke kulture Pula , Velika dvorana, Frane Glavinića 1, Pula
DV MS PO V Dječji vrtić Mali svijet, PO Veruda, Banovčeva 29, Pula
DV MS PO MZ Dječji vrtić Mali svijet, PO Monte Zaro, Kamenjak 6, Pula
DV MS PO Z Dječji vrtić Mali svijet PO Zvončići, Osječka 7, Pula
OŠMZ Osnovna škola Monte Zaro Pula, Boškovićev uspon 24, Pula
OŠGM Osnovna škola-Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi Pula-Pola, Santoriova 1, Pula
OŠŠ Osnovna škola Šijana Pula, 43. istarske divizije 5, Pula
ADI Astronomsko društvo „Istra“ Pula, Park Monte Zaro, Pula
GP Gimnazija Pula, Trierska ulica 8, Pula
MŠP Medicinska škola Pula, Ul. Rižanske skupštine 2, Pula
TŠP Tehnička škola Pula, Jurja Cvečića 7, Pula
SŠP Strukovna škola Pula, Zagrebačka 22, Pula
ŠTUT Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Kandlerova 48, Pula
FET Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Preradovićeva 1, Pula
FOP Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Zagrebačka 30, Pula
FF Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Filozofski fakultet, I. Matetića Ronjgova 1, Pula
FPZ Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet prirodnih znanosti, Zagrebačka 30, Pula
SK Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilišna knjižnica, Herkulov prolaz 1, Pula
CTA Zajednica tehničke kulture Pula, Centar za tehničke aktivnosti Veruda, Trg kralja Tomislava 13, Pula
CPZI Zajednica tehničke kulture Pula, Centar za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije, Frane Glavinića 3, Pula
MET Istarsko veleučilište, Centar za istraživanje METRIS, Zagrebačka ulica 30, Pula
GK Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Središnja knjižnica, Kandlerova 39, Pula