Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> OSIJEK - program FZ 2023. [.pdf]

ŽENE I SVEMIR, Andrijana Sili, Anita Drenjančević, Maja Weber

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 8:00 - 8:45

Organizacija:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Ulica cara Hadrijana 10d, CAMPUS Osijek

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
S0

Lokacija (prostorija):
OŠ Josipovac Učionica 4.b razreda

Detalji:

Djeca su vrlo aktivno i prirodno zainteresirana za znanost. Kada imaju potporu odraslih, vrlo rado istražuju, eksperimentiraju i uče o prirodnom, znanstvenom i društvenom životu oko sebe.

Kod djece je stalno prisutna znatiželja te interes za svemir, planete u sunčevom sustavu, meteore, mliječnu stazu, svemirske letjelice i astronaute.

Istraživanja pokazuju da eksperimentiranje sa znanošću zapravo može potaknuti znatiželju djeteta za otkrivanjem svijeta kroz prizmu inženjerstva, može ih motivirati za nastavak učenja, a iz tog procesa mogu dobiti saznanje da je rad znanstvenika i inženjera ustvari kreativan proces.

Cilj je radionice u suradnji sa školskom knjižničarkom istraživati o svemiru, ženama u znanosti s naglaskom na američku astronautkinju Sally Kristen Ride te praktično u suradnji s promotoricom izraditi model sunčeva sustava i svemirske letjelice.

Kroz ova iskustva cilj je razviti vještine i interes za znanstvenim istraživanjem života oko sebe te popularizacija žena znanstvenica. Želja nam je i namjera da ovakvi ishodi učenja dugoročno oblikuju dječji afinitet prema različitim znanostima i njihovoj primjeni u svakodnevnom životu.

 

Biografija:

Andrijana Sili (učiteljica razredne nastave – savjetnica, OŠ Josipovac, andrijana.sili@skole.hr, 0915953214)

Rođena 3.5.1973. u Vukovaru. Srednju, matematičku gimnaziju završila 1992. u Makarskoj. Na Pedagoškom fakultetu u Osijeku diplomirala 1997. U OŠ Josipovac radi kao učiteljica razredne nastave 25 godina. U zvanju savjetnice od 2017.

Voditeljica izvannastavne skupine malih literaraca. Sudjelovala je u raznim natjecanjima i natječajima, a može se pohvaliti i odlaskom na svjetsko natjecanje iz robotike u Kinu 2018. godine.

Tijekom svog radnog vijeka obavljala poslove:
Koordinator u školi za provedbu Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole

Član stručnog povjerenstva za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta pri Uredu državne uprave

Član stručnog povjerenstva za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta OŠ Josipovac

Voditeljica stručnog aktiva za učiteljice razredne nastave OŠ Josipovac

Član Tima za kvalitetu

Voditeljica KUDa škole (organizacija svih kulturnih i javnih školskih manifestaija kroz godinu).

Sudjeluje u školskim i međunarodnim projektima putem udruga Breza, Zvono, Nauk, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, CFR Footprints, Medicinskim fakultetom i Učiteljskim fakultetom te u projektima eTwinninga.

Dobitnica je nagrade MZO za najuspješnije odgojno obrazovne djelatnike za 2019., 2021. i 2022. godinu.

Anita Drenjančević (stručna suradnica knjižničarka savjetnica, OŠ Josipovac, anita.drenjancevic@skole.hr,  0989738600)

 

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku diplomirala knjižničarstvo i hrvatski jezik i književnost 2007. Promovirana 2020. godine u stručnu suradnicu savjetnicu. Članica je Hrvatske udruge školskih knjižničara, Hrvatske mreže školskih knjižničara i Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema gdje je predstavnica osnovnoškolskih knjižnica u Upravnom odboru. Tijekom godina sudjelovala je u natječajima i projektima poticanja čitanja te se nekoliko godina uključuje u eTwinning projekte od kojih je većina nagrađena Nacionalnom i Europskom oznakom kvalitete. Imala je veći broj izlaganja u zemlji te je autorica nekoliko stručnih radova. Dobila je nagradu MZO za najuspješnije odgojno obrazovne djelatnike za 2020. i 2021. godinu.

 

Maja Weber (Stručna suradnica – promotorica, ALFA d.d.,
maja.weber@alfa.hr, 0916030581)

 

Više od 15 godina iskustva u izdavaštvu i različitim medijima doprinijelo je vještinama izrade projekata, planova i strategija. Pronicljiva osoba, orjentirana na planiranje, produktivnost i realizaciju s dokazanom sposobnošću postizanja ciljeva u dinamičnim okruženjima i kroz balansiranje više projekata. Velika zaljubljenica u svoj posao. Timski rad smatra važnim faktorom i lako se uklapa u različite društvene i kulturološke sredine.