Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> OSIJEK - program FZ 2023. [.pdf]

GLAZBENA RAZNOLIKOST SVIJETA, Vesna Svalina, Vlatka Benki Brkić, Ranka Vujaklija, Karla Nađ, Maja Mašić

Datum i vrijeme:
srijeda 26.4.2023., 11:00 - 11:45

Mjesto održavanja:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Ulica cara Hadrijana 10d, CAMPUS Osijek

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
S0

Lokacija (prostorija):
Osnovna škola Frana Krste Frankopana, Frankopanska 64, 31000 Osijek

Detalji

Ova radionica je spoj raznolikosti ljudi i zemljopisnih područja te raznolikosti glazbe u tim područjima pa će se tako učenike poučiti različitim kulturama, tj. različitim vrstama tradicijske glazbe specifičnim za određena zemljopisna područja. Za početak, učenicima će se predstaviti tradicijska glazba iz različitih dijelova svijeta te će oni slušanjem morati odrediti koje instrumente čuju te kakav je ugođaj skladbe i njihov dojam, a zatim će im se projicirati različite vrste tradicijskih plesova i pjevačkih izvedbi koje se izvode upravo uz prethodno preslušane skladbe. Nakon toga, učenike će se podijeliti u skupine te će izvlačiti papiriće sa napisanim zemljopisnim područjima, tj. karakterističnom glazbom te će dobiti zadatak da osmisle ples ili da na Orffovom instrumentariju osmisle i odsviraju skladbu karakterističnu za izvučeno zemljopisno područje. Na ovaj način učenici će povezati prirodnu raznolikost svijeta s različitim vrstama tradicijske glazbe te će tako posredstvom glazbe naučiti nešto novo o kulturnoj raznolikosti ljudi.

 

Biografija:

Dr. sc. Vesna Svalina, izv. prof.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

vsvalina@foozos.hr

Tel: 091 817 38 68

Dr. sc. Vesna Svalina (1968.) izvanredna je profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Svoje znanstvene radove iz područja glazbene pedagogije izlaže na stručnim i znanstvenim skupovima te ih objavljuje u časopisimaodnosno u zbornicima s međunarodnih znanstvenih skupova. Dosad je sudjelovala na 35 međunarodnih znanstvenih skupova. Autorica je dviju knjiga, 37 znanstvenih radova, a urednica je i zbornika radova sa Šestoga međunarodnoga simpozija glazbenih pedagoga. Od 2015. do 2018. bila je izvršna urednica časopisa Život i škola, a od 2015. do 2016. voditeljica je znanstvenoistraživačkoga projekta Slušanje glazbe kao područje u kurikulumu nastave glazbene kulture koji se provodio uz financijsku potporu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Od 2018. do 2020. godine uključena je kao suradnica u projekt Darovitost u umjetničkom području – analiza stanja među učenicima osnovnih škola s aspekta likovne i glazbene darovitosti. Danas je članica uredničkih odbora triju znanstvenih časopisa: SN Social Sciences, International Journal of Psychological and Brain Sciences i Journal for the Interdisciplinary Art and Education. Njezin znanstveni interes usmjeren je na istraživanje kurikuluma glazbene kulture, kompetencije učitelja za poučavanje glazbe u osnovnoj općeobrazovnoj školi, dječje glazbeno stvaralaštvo, izvannastavne glazbene aktivnosti, glazbenu darovitost i nastavu na daljinu. 

Osobna web stranica:

https://www.vesna-svalina.net/

 

Vlatka Benki Brkić, dipl. učiteljica, savjetnica

OŠ Frana Krste Frankopana Osijek

vlatkabenki@gmail.com

Tel: 091/5007151

Vlatka Benki Brkić (1976.) učiteljica je savjetnica u OŠ Frana Krste Frankopana Osijek. Dugogodišnja je mentorica je studentima Učiteljskog studija Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Mnogostruka mentorica učiteljima-pripravnicima do polaganja stručnog ispita. Voditeljica je Aktiva razredne nastave u svojoj Školi. Administrator je školske internetske stranice te organizator niza projekata i događaja u okrivima Škole.

 

Ranka Vujaklija, studentica, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

Mail: rankavujaklija317@gmail.com, Mob: +385 99 651 4542

Ranka Vujaklija rođena je 9.12.2001. u Osijeku. Aktivna je i sudjeluje u raznim projektima i radionicama. Spretna je sa jezicima pa je tako izvrsna s engleskim jezikom, vrlo dobro koristi njemački jezik te poznaje osnove talijanskog jezika. Dugi niz godina bila je članica folklornog društva u Jagodnjaku te članica lidrana. Na fakultetu je demonstratorica za hrvatski jezik, a u slobodno vrijeme zaposlena je kao animatorica u dječjoj igraonici. Kreativna je, marljiva i fleksibilna.

 

Karla Nađ, studentica, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

Mail: nadj.karla8@gmail.com, Mob: 098 1981 306

Karla Nađ rođena je 22.05.2001. u Osijeku. Sudjelovala je u raznim radionicama s djecom različite dobi u Dokkici te animirala djecu na njihovim događanjima. Poznaje znakovni jezik i zna komunicirati s gluhim i nagluhim osobama. Sudjelovala je u raznim sportskim natjecanjima u kojima je osvojila nekoliko medalja. Osim toga, sudjelovala je u natjecanju iz likovne kulture te ostvarila prvo mjesto na županijskom natjecanju. Članica je Studentskog zbora i Fakultetskog vijeća. Snalažljiva je, kreativna i  prilagodljiva.

 

Maja Mašić, studentica, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

Mail: masicmaja7@gmail.com, Mob: 095 388 5818

Maja Mašić rođena je 19.11.2001. u Osijeku. Završila je srednju Ugostiteljsko-turističku školu. Tijekom školovanja sudjelovala je na raznim gastro i kulinarskim natjecanjima te na županijskom natjecanju iz geografije. U slobodno vrijeme obožava čitati knjige, najviše poeziju te gledati filmove. To i jest jedan od razloga zašto radi u CineStaru. Svestrana je i rado svoje slobodno vrijeme provodu radeći kada god stigne, radila je kao animatorica na dječjim rođendanima, servirka i sobarica četiri sezone za redom. Sposobna je za rad pod pritiskom, voljna za suradnju, ima volju za učenjem novih stvari.