Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> OSIJEK - program FZ 2023. [.pdf]

BEĆARAC-SLAVONSKI KULTURNI IDENTITET, Ljubica Nedić, Emina Berbić Kolar, Slađana Pupovac

Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 14:00 - 14:45

Mjesto održavanja:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Ulica cara Hadrijana 10d, CAMPUS Osijek

Vrsta događanja:
Radionica

Lokacija (prostorija):
AUKOS 2 Salon 33, 1. kat

Detalji

Riječ je o kreativnoj radionici na kojoj sudionici upoznaju bećarac, vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Bećarac je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 2007. godine proglasilo nematerijalnom kulturnom baštinom. UNESCO ga je 2011. godine stavio na popis svijeta nematerijalne kulturne baštine. Sudionicima radionica omogućava temeljne spoznaje o vrstama i osobinama vokalno- instrumentalnoga napjeva te razvija osjećaj za

Biografija:

Ljubica Nedić, doktorand, diplomirani knjižničar i profesor hrvatskog jezika i književnosti, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti  ljnedic@foozos.hr, (098/ 897- 644)

 

Ljubica Nedić rođena je 6. siječnja 1974. u Brčkom. Godine 1999. diplomirala je na Pedagoškomu fakultetu u Osijeku i stekla naziv diplomirane profesorice hrvatskoga jezika i književnosti. Zaposlena je iste godine na mjestu knjižničara Pedagoškoga fakulteta gdje je 2001. diplomirala i stekla zvanje diplomiranoga knjižničara. Radi na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. 2021. godine upisala je poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Udana je i ima troje djece. U knjižnici FOOZOS-a posebnu pozornost poklanja radionicama Zelene knjižnice. Na doktorskome studiju polje zanimanja su joj humanističke teme s naglaskom na tradiciju i kulturnu baštinu.

Prof.dr.sc. Emina Berbić, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, eberbic@foozos.hr, ( 099/ 202- 0013)

Prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, rođena je 24. listopada 1976. u Slavonskome Brodu gdje je završila gimnaziju, Pedagoški fakultet u Osijeku, poslijediplomski studij Hrvatski jezik u kontekstu europskih jezika. Magistrirala je s temom "Posavski govori u 20. stoljeću. 2006 godine. Doktorirala je 2009. s temom "Govori slavonskog dijalekta brodskog kraja". Radila je u mnogim prosvjetnim institucijama u Slavonskome Brodu i Osijeku. U listopadu 2010. osnovala je studij hrvatskog jezika na Fakultetu balkanskih jezika na trakijskom sveučilištu (Trakya Universitesi), Edirne, Turska. Od 2022.godine dekanica je na FOOZOS-u.

 

Slađana Pupovac, dipl. knjižničarka, Akademija za umjetnost i kulturu, sladana.pupovac@uaos.hr, (099/ 264- 0713).

Slađana Pupovac rođena je u Osijeku 28. listopada 1974. Diplomirala je 1998. na Pravnom fakultetu u Osijeku na stručnom dodiplomskom studiju, a 2017. na diplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju kulturologije, smjer knjižničarstvo. Stručno zvanje diplomiranog knjižničara stekla je 2021. Zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, trenutno na položaju voditeljice knjižnice AUK.