Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> OSIJEK - program FZ 2023. [.pdf]

PRIRODNI RESURS PLANETA - VODA, Ljubica Nedić, Dora Grejza, Ivana Vitković, Matea Hiršinger

Datum i vrijeme:
četvrtak 27.4.2023., 10:00 - 10:45

Organizacija:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Ulica cara Hadrijana 10d, CAMPUS Osijek

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
S0

Lokacija (prostorija):
FOOZOS Knjižnica

Detalji:

Tajne i zgode nestašne vode podnaslov je radionice koja analizira vodu kao prirodni resur našega planeta Zemlje. Od osnovnih informacija o vodi u domaćinstvu preko vode kao prirodnoga bogatstva koji izvire iz srca zemlje; o istraživačkim pitanjima i aktivnostima kojim će SO sudionici moći donositi vlastita zapažanja i zaključke na temelju provedenih eksperimenata s vodom; o odnosu prema vodi i ponašanju stanovnika prema njoj. Sve su to elementi za poticajno učenje sadržaja na temu Voda. Što voda znači ljudima, okolišu i treba li se budućnost brinuti hoće li upoznati vodu u ovim osobinama koje poznaje sadašnjost? To su pitanja na koja pokušava odgovoriti radionica koja ima interdisciplinarni pristup. Na književnom predlošku suvremenim metodama motivira se sudionike na promišljanje.Voda, kao jedan od četiri najvažnija elementa u prirodi zaslužuje imati počasno mjesto u životima ljudi. Radionica sudionike potiče na donošenje te usvajanje zdravih navika i modela ponašanja kako bi voda bila neupitan resurs budućim generacijama. Stjecanje znanja, vještina i sposobnosti potrebnih za promatranje, analizu i iinterpretaciju činjenica vezanih uz
vodu dobrobit je ove radionice. Edukacija o održivosti i pravilnim gospodarenjem vodenoga blaga treba biti prioritet na svim razinama društva.

 

Biografija:

Ljubica Nedić, doktorand, diplomirani knjižničar i profesor hrvatskog jezika i književnosti, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti  ljnedic@foozos.hr, (098/ 897- 644)

 

Ljubica Nedić rođena je 6. siječnja 1974. u Brčkom. Godine 1999. diplomirala je na Pedagoškomu fakultetu u Osijeku i stekla naziv diplomirane profesorice hrvatskoga jezika i književnosti. Zaposlena je iste godine na mjestu knjižničara Pedagoškoga fakulteta gdje je 2001. diplomirala i stekla zvanje diplomiranoga knjižničara. Radi na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. 2021. godine upisala je poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Udana je i ima troje djece. U knjižnici FOOZOS-a posebnu pozornost poklanja radionicama Zelene knjižnice. Na doktorskome studiju polje zanimanja su joj humanističke znanosti.

 

Dora Grejza, doktorandica, magistrica primarnog obrazovanja. Osnovna škola “Tin Ujević” Osijek.

dora.saradjen@gmail.com (095/ 912 -1868)

 

Dora Grejza rođena je 31. svibnja 1991. u Vukovaru. Godine 2017. diplomirala je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti i stekla titulu magistrice primarnog obrazovanja. Od 2015. do 2017. pohađala je Montessori stručno usavršavanje te stekla međunarodnu Montessori diplomu. Radi pri OŠ “Tin Ujević” u Osijeku kao učiteljica koja drži nastavu u kući učenici 4. razreda.

2021. godine upisala je poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.

Usmjerena je na rad s djecom, a posebno prema Montessori metodi. Na doktorskome studiju djeluje na području bioetike i Montessori metode i filozofije.

 

Ivana Vitković, doktorandica, magistrica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Dječji vrtić Osijek.

ivana.sabljak5@gmail.com (099/763-8999)

 

Ivana Vitković rođena je 21. listopada 1986. u Osijeku. Sveučilišni preddiplomski studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja završila je 2018. i radila u Vinkovcima kao odgojitelj. 2021. godine započela s radom u Dječjem vrtiću Stribor Osijek u kojem trenutno i radi. 2021. godine upisala je poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Na doktorskom studiju svoj interes usmjerila je prema humanističkim znanostima. Fokus njenog

istraživanja usmjeren je na nematerijalnu baštinu, konkretno dječje tradicijske igre.

 

 

Matea Hiršinger, doktorandica, magistrica primarnog obrazovanja. Osnovna škola Franje Krežme Osijek.

mateasabljak1@gmail.com (099/475 - 4677)

Matea Hiršinger rođena je 12. veljače 1996. u Osijeku. Godine 2019. završila je Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni Učiteljski studij na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku te je stekla titulu magistrice primarnog obrazovanja. Iste godine, zaposlena je u OŠ Franje Krežme u Osijeku gdje je ostvarila pripravnički staž. Trenutno je zaposlena kao učiteljica razredne nastave. Upisala je poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti 2021. godine. Fokus istraživačkog interesa na doktorskom studiju usmjeren je na humanističko područje.