Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> OSIJEK - program FZ 2023. [.pdf]

PRIRODA U PJESNIŠTVU, Marija Rašić, Emina Berbić Kolar

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 8:00 - 19:00
utorak 25.4.2023., 8:00 - 19:00
srijeda 26.4.2023., 8:00 - 19:00
četvrtak 27.4.2023., 8:00 - 19:00
petak 28.4.2023., 8:00 - 19:00
subota 29.4.2023., 8:00 - 12:00

Organizacija:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Ulica cara Hadrijana 10d, CAMPUS Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
S1, S2

Lokacija (prostorija):
FOOZOS Izložbeni prostor

Detalji:

Priroda je oduvijek bila nepresušan izvor inspiracije u književnosti, pogotovo u pjesništvu. Motivi prirode zaokupljali su pjesnike u svim povijesno-stilskim razdobljima, a pjesnici kao umjetnici riječi te motive prirode vrlo vješto implementiraju u svoje stihove kroz pjesničke vizualne i auditivne slike.

I danas je tako u suvremenom pjesništvu, a potrebno je naglasiti da je cijela jedna pjesnička vrsta – haiku poezija temeljena na veličanju ljepote prirode.
Na posteru se nalaze pjesnici koji se posvetili cijele svoje tematske opuse prirodi, primjeri njihovih pjesama kojima je tematika priroda te izdvojene pjesničke slike kroz koje su dočarani detalji prirode.

 

Biografija:

Marija Rašić

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti

Doktorandica Poslijediplomskog doktorskog studija 'Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja'

marija.rasic2@skole.hr, mrasic153@gmail.com

095/8160455

 

Marija Rašić učiteljica je hrvatskog jezika i književnosti u predmetnoj nastavi s radnim iskustvom preko 10 godina u osnovnoj školi, trenutno je u nastavnom zvanju učitelja mentora.

Sudjeluje u Erasmus+ te u eTwining projektima. Redovito se stručno usavršava kako bi pratila i usvajala nove nastavne metode i primjenjivala ih u svome svakodnevnom radu. Uz stručna usavršavanja u struci posebnu pažnju pridaje usavršavanju znanja o digitalnim alatima u nastavi da bi osuvremenila svoju nastavu.
Među ostalim aktivnostima i radovima potrebno je istaknuti da je članica radne skupine Ministarstva znanosti i obrazovanja za izradu posebnih kurikuluma, sudjelovala je u vrednovanju Nacionalnih ispita iz hrvatskog jezika u 2021./2022. šk. god., itd.
Polaznica je Poslijediplomskog doktorskog studija Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

 

prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar

eberbic@foozos.hr; ebkolar@gmail.com

Emina Berbić Kolar, redovita je profesorica humanističkih znanosti, znanstveno polje filologija, znanstvena grana kroatistika. Dekanica je fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, autorica preko stotinu znanstvenih i stručnih radova, te šest znanstvenih monografija (autorica i suautorica). Usavršavala se u Japanu, Velikoj Britaniji, Turskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Austriji, Njmeačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Španjolskoj, Fransuskoj, Mađarskoj. Predmet njezina istraživanja je hrvatska dijalektologija, točnije straoštokavski govori kojima se bave sustavno 30 godina. Voditeljica je i suradnica na brojnim znanstvenim i stručnim projaktima. Bila je članicom radne skupine za Hrvatski jezik u okviru Cjelovite kurikularne reforma.