Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> OSIJEK - program FZ 2023. [.pdf]

PRIRODU PRETRAŽI I LIJEK PRONAĐI, Zrinka Mihaljević, Nataša Kozina, Ana Zidar, Matea Zidar

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 8:00 - 19:00
utorak 25.4.2023., 8:00 - 19:00
srijeda 26.4.2023., 8:00 - 19:00
četvrtak 27.4.2023., 8:00 - 19:00
petak 28.4.2023., 8:00 - 19:00
subota 29.4.2023., 8:00 - 12:00

Organizacija:
Medicinski fakultet, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
Sve zainteresirane skupine

Lokacija (prostorija):
MEFOS

Detalji:

Ogromno je bogatstvo prirode kada su u pitanju ljekovite biljke. Ljekovitim biljem zovemo biljke koje sadrže biološki aktivne tvari koje se mogu koristiti u terapijske ili kemijsko – farmaceutske svrhe. Biološki aktivne tvari nastaju kao produkti primarnog ili sekundarnog metabolizma biljke i imaju metaboličku ulogu ili brane biljku od napada različitih patogena. Na njihovu sintezu utječu različiti ekološki čimbenici kao što su toplina, dostupna količina svjetlosti i vode te sastav tla. Najvažniji kemijski spojevi u ljekovitom bilju su ugljikohidrati, lipidi, eterična ulja, glikozidi, saponini, alkaloidi, vitamini i minerali. U ljekovito bilje ubrajaju se one biljne vrste čiji jedan dio ili više dijelova biljke sadrže biološki aktivnu tvar koja se može iskoristiti u terapijske svrhe ili za farmaceutsko-kemijsku sintezu. Mnogi lijekovi kojima se danas služimo su  prirodnog porijekla. Među najvažnije ljekovite biljke koje uspijevaju u našoj zemlji pripadaju: velebilje (Atropa belladonna), crni i bijeli sljez (Malva sylvestris, Althaea officinalis), jaglac (Primula veris), kadulja (Salvia officinalis), timijan (Thymus vulgaris), metvica (Mentha piperita), odoljen (Valeriana officinalis), kamilica (Matricaria chamomilla), pelin (Artemisia absinthium), medvjetka (Arctostaphylos uva ursi), đurđica (Convallaria majalis), mrazovac (Colchicum autumnale), stolisnik (Achillea millefolium), trputac (Plantago maior), islandski lišaj (Cetraria islandica) itd.

Međutim, potreban je oprez -Otrov i lijek razlikuje samo doza, ništa više!

 

Biografija:

doc.dr.sc.Zrinka Mihaljević, prof.

Katedra za fiziologiju i imunologiju

Medicinski fakultet Osijek

zrinka.mihaljevic@mefos.hr, 098 533 261; https://scholar.google.com/citations?user=plEQR0AAAAAJ&hl=hr   

Rođena sam 18.10.1983. u Našicama. 2008. diplomirala sam na Odjelu za biologiju u Osijeku za profesora biologije i kemije. Od veljače 2010. godine zaposlena sam na Medicinskom fakultetu u Osijeku na Katedri za fiziologiju i imunologiju. U ožujku 2018. godine obranila sam doktorsku disertaciju iz područja Biomedicine i zdravstva te sam danas u statusu docenta  na istoimenoj Katedri. Volim svoj posao i ono čime se bavim, ali najviše volim provoditi vrijeme u laboratoriju. U slobodno vrijeme volim čitati, putovati i šetati po prirodi.

Nataša Kozina, prof.

Katedra za fiziologiju i imunologiju

Medicinski fakultet Osijek

natasa.kozina@mefos.hr, 098 446 985

Rođena sam 28.09.1979. god u Osijeku. Diplomirala sam 2004. god. na Filozofskom fakultetu Osijek, Studij biologija - kemija. Od srpnja 2017. god zaposlena sam kao asistent na Medicinskom fakultetu Osijek, na Katedri za fiziologiju i imunologiju.

Volim istraživanje i rad u laboratoriju.

 

Ana Zidar

ana.zidar08061999@gmail.com , 098 191 0037

Rođena sam 08.06.1999. u Osijeku. 2018. godine upisala sam studij Medicinsko laboratorijska dijagnostika na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija aktivno sam sudjelovala na Festivalu znanosti. Dobitnica sam dviju dekanovih nagrada za izvrsnost u studiranju kao najbolji student na godini. Trenutno sam na završnoj godini diplomskog studija, tijekom kojeg sam sudjelovala na internacionalnim kongresima od kojih bih istaknula ”8th Internacional Student Congres Graz- Conecting Health Sciences” Najbolje iskustvo tijekom studija bilo mi je sudjelovanje na Internacional Plexus conference - conecting and inspiring young biomedical professionals from around the world” koji je povezao znanstvenike iz cijeloga svijeta i pokazao mi koliko je znanstveno područje zanimljivo i koje mi je otvorilo vidike daljnje mogućnosti usavršavanja. Želim se nastaviti usavršavati u znanstvenom području. Područja mog interesa su fiziologija, genetika i molekularna medicina. Volim putovati i provoditi vrijeme u prirodi.        

Matea Zidar

matea.zidar1999@gmail.com, 098 905 7522

Rođena sam 08.06.1999. u Osijeku. 2018. godine upisala sam Medicinski fakultet Osijek, studijski program Medicinsko laboratorijska dijagnostika. Tijekom prve godine studija shvatila sam da me zanima znanost, stoga sam aktivno sudjelovala na brojnim radionicama i kongresima održanima na Medicinskom fakultetu u Osijeku od kojih bih istaknula studentske kongrese OSCON 2021. i 2022. godine, što mi je omogučilo da usavršim svoje znanje i vještine. 2021. godine završila sam preddiplomski i upisala Diplomski studij medicinsko laboratorijske dijagnostke. Tijekom diplomskog studija nastavila sam se usavršavati sudjelovanjem na internacionalnim kongresima od kojih bih istaknula ”8th Internacional Student Congres Graz- Conecting Health Sciences” tijekom kojeg sam naučila puno o različitim područjima znanosti. Najbolje iskustvo tijekom studija bilo mi je sudjelovanje na Internacional Plexus conference - conecting and inspiring young biomedical professionals from around the world” koji je povezao znanstvenike iz cijeloga svijeta i pokazao mi koliko je znanstveno područje zanimljivo i koliko puno područja ima za usavršavanje. Aktivno sudjelujem u znanstvenom dijelu pisanja radova za studentski časopis. Područja mog interesa su fiziologija, imunologija, genetika. Zanima me znanost htijela bih se u tom području usavršavati. Volim provoditi vrijeme u prirodi.