Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> OSIJEK - program FZ 2023. [.pdf]

ELEKTRIČNA ENERGIJA, Željko Špoljarić, Krešimir Miklošević

Datum i vrijeme:
utorak 25.4.2023., 10:00 - 10:45

Organizacija:
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Kneza Trpimira 2B, HR-31000 Osijek

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
S0, S1, S2

Lokacija (prostorija):
FERIT 1 Laboratorij 0-22

Detalji:

Energija je potreba današnjeg društva čiji život više ni ne možemo zamisliti bez postojanja električne energije koju koristimo svakodnevno. Na ovoj praktičnoj radionici korištenjem laboratorijskih strojeva biti će objašnjena potreba za električnom energijom kao i način dobivanja električne enrgije pomoću električnog generatora kao i način pretvorbe električne energije u mehanički rad pomoću električnog motora. Na radionci će se demonstrirati i neka svojstva električne energije te odgovori na pitanja zašto je električna enrgija prikladna za pretvorbu i prijenos iako je nema u slobodnom obliku u prirodi.

 

Biografija:

Dr.sc. Željko Špoljarić, viši predavač

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek

e-mail: zeljko.spoljaric@ferit.hr

mob: +385-98-909-5996

tel: +385-31-224-630

web stranica: https://www.ferit.unios.hr/fakultet/imenik-djelatnika/zspoljar#zspoljar

Dr. sc. Željko Špoljarić, dipl.ing. rođen je 01.06.1980. u Osijeku. Zaposlen je na FERIT-u Osijek na radnom mjestu višeg predavača u Zavodu za elektrostrojarstvo. . Član je istraživačke grupe za napredne industrijske sustave. Godine 2016. doktorirao je na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku na temu Simulacijski model energetskih transformatora za analizu struje uklopa pod mentorstvom prof.dr.sc. Marinka Stojkova. Održava nastavu iz skupine elektrostrojarskih predmeta vezanih uz električne strojeve i pogone na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju elektrotehnike. Glavna područja njegovog znanstvenog i stručnog interesa su vezana uz upravljanje i modeliranje električnih strojeva, analizu prijelaznih pojava energetskih transformatora, dijagnostiku i upravljanje električnih strojeva i industrijska mjerenja.Trenutno sudjeluje u više znanstvenih projekata iz područja automatizacije industrijskih sustava te sustava dijagnostike električnih strojeva.

Krešimir Miklošević rođen je 23. veljače 1980. u Vinkovcima. Poslijediplomski doktorski studij elektroenergetike završio je na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek 2017. godine. Na istom fakultetu zaposlen je od 2007. godine kao član Zavoda za elektrostrojarstvo. Član je istraživačke grupe za napredne industrijske sustave. Nastavu predaje na sveučilišnim i stručnim studijima smjera Elektroenergetika i Automatika. Suradnik je na temeljnim i izbornim kolegijima koji se bave problematikom vezano za područje Električnih strojeva i pogona. Područje njegovog znanstvenog i stručnog interesa su Automatizirani elektromotorni industrijski pogoni. Član je IEEE organizacije i član sekcija Power & Energy Society i Energy Conversion od 2011. Član je DAAAM International Vienna, Austrija od 2008.