Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> OSIJEK - program FZ 2023. [.pdf]

HIDROLEKTRANE KAO PRIMJER ODRŽIVOG KORIŠTENJA PRIRODNIH RESURSA, Marina Dubravac, Nemanja Mišljenović, Kristian Knol, Zvonimir Šimić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 8:00 - 19:00
utorak 25.4.2023., 8:00 - 19:00
srijeda 26.4.2023., 8:00 - 19:00
četvrtak 27.4.2023., 8:00 - 19:00
petak 28.4.2023., 8:00 - 19:00
subota 29.4.2023., 8:00 - 12:00

Organizacija:
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Kneza Trpimira 2B, HR-31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
S2, S3

Lokacija (prostorija):
FERIT 1

Detalji:

Ove godine obilježava se 80 godina od smrti Nikole Tesle, izumitelja koji je dao veliki doprinos modernom svijetu u kojem živimo, a najznačajniji je izum izmjeničnog generatora. Teslin generator korišten je u prvoj hidroelektrani na svijetu, izgrađenoj na slapovima Niagare i puštenoj u pogon 26. kolovoza 1895. godine. Samo 2 dana kasnije, 28. kolovoza 1895. godine, na slapovima Krke puštena je u pogon hidroelektrana Jaruga, prva hidroelektrana u Europi i druga u svijetu.

Električna energija proizvedena u hidroelektrani Jaruga koristila se za napajanje električne rasvjete grada Šibenika što se smatra prvim elektroenergetskim sustavom u Hrvatskoj i među prvima u svijetu. Tijekom 20. st. izgrađene su mnoge hidroelektrane u cijelom svijetu koje čine značajan udio u proizvodnji električni energije. Najveće hidroelektrane na svijetu nalaze se u Aziji i Južnoj Americi. Najveća hidroelektrana na svijetu je Tri Klanca na rijeci Yangtze u Kini, a druga najveća je Itaipu smještena na granici između Brazila i Paragvaja. U Hrvatskoj je najveća hidroelektrana Zakučac smještena na rijeci Cetini, blizu grada Omiša. Hidroelektrane se ubrajaju u obnovljive izvore energije te su odličan primjer kako koristiti prirodne resurse za proizvodnju električne energije, a da pri tome nema štetnih utjecaja na prirodu i okoliš.

 

Biografija:

Marina Dubravac, asistent, FERIT, marina.dubravac@ferit.hr

Marina Dubravac rođena je 24.7.1997. godine u Osijeku. Pohađala je Osnovnu školu Josipa Kozarca u Semeljcima, tijekom koje je sudjelovala na natjecanjima iz matematike na svim razinama. Nakon osnovne škole, upisala je Gimnaziju Antuna Gustava Matoša u Đakovu, opći smjer. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja ostvarila je izravan upis na Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku te nakon toga upisuje smjer elektrotehnike 2016. godine. Preddiplomski studij završila je 2019. godine te nakon toga upisuje diplomski studij elektrotehnike na istom fakultetu. Magistra inženjerka elektrotehnike postala je 2021. godine. Iste godine zaposlila se na projektu Hrvatske zaklade za znanost – Izobrazba novih doktora znanosti te radi na projektu Distribucijske mreže s velikim udjelom aktivnih kupaca. Poslijediplomski studij elektrotehnike upisala je 2021. godine. Tijekom osnovne i srednje škole aktivno se bavila rukometom te je osvojila nekoliko državnih prvenstava i sudjelovala je na svjetskom prvenstvu. Predstavljala je fakultet na sveučilišnoj i državnoj razini u rukometu. Sudjelovala je na raznim konferencijama te je student član IEEE PES.

https://www.ferit.unios.hr/fakultet/imenik-djelatnika#marina-dubravac

Nemanja Mišljenović, asistent, FERIT, nemanja.misljenovic@ferit.hr

Nemanja Mišljenović rođen 26.07.1993. u Vukovaru. U Boboti je 2008. godine završio osnovnu nakon čega upisuje elektrotehničku srednju školu „Nikola Tesla“ u Vukovaru, te s odličnim uspjehom 2012. godine završava. Nakon završene srednje škole upisuje Elektrotehnički fakultet u Osijeku, te se odlučuje za smjer elektroenergetike. Po završetku preddiplomskog studija upisuje diplomski studij, smjer industrijska elektroenergetika te s odličnim uspjehom 2018. godine završava. Posjeduje znanje engleskog jezika, informatički je pismen te se izvrsno služi programskim paketom Microsoft office, programskim jezicima, programima za crtanje, simulaciju (ANSYS, FEMM, Agros2D) te programima za industrijsku primjenu i programiranje (TIA portal - Siemens, Studio 5000 Desing Environment - Rockwell, ABB 800xa Control Builder, TwinCAT and TwinSafe - Beckhoff). Tijekom diplomskog studija za vrijeme prakse radi na području industrijske informatike te se upoznaje s automatizacijom industrijskih procesa. Nakon završenog fakulteta počinje raditi u području industrijske informatike, automatizacije te projektiranja sustava automatizacije (kompletne izrade SCADA sustava). Također posjeduje znanje i iskustvo u području programiranja (.Net Framework, React, PostgreSQL) te poznaje neke od programskih jezika (C#, JS, SQL) koje je poslove obavljao u trajanju od 8 mjeseci. Trenutno zaposlen kao asistent na projektu na FERIT-u. Poslijediplomski studij elektrotehnike upisao je 2021. godine.

https://www.ferit.unios.hr/fakultet/imenik-djelatnika#nemanja-misljenovic

Kristian Knol, asistent, FERIT, kristian.knol@ferit.hr

Kristian Knol rođen je 11. svibnja 1998. godine u Osijeku. Završetkom osnovne škole Tenja 2013. godine upisuje III. gimnaziju Osijek koju završava 2017. godine kada upisuje preddiplomski studij elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Na drugoj godini se odlučuje za smjer elektroenergetika. Tokom preddiplomskog studija dobiva nagradu za uspješnost u studiranju. Godine 2020. godine upisuje diplomski studije elektroenergetike, izborni blok industrijska elektroenergetika. Stručnu praksu na petoj godini odrađuje u tvrtki Danieli Systec u Osijeku. Radio je diplomski rad na temu: Kosimulacijska analiza rada sinkronog motora s  permanentnim magnetima i izraženom reluktancijom u stvarnom vremenu. Tokom diplomskog studija dobiva nagradu za uspješnost u studiranju. Diplomski studij završava 2022. godine kada se zapošljava na fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek na radnom mjestu asistenta na projektu: Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije (USBSE). U slobodno vrijeme svira gitaru i vozi bicikl.

https://www.ferit.unios.hr/fakultet/imenik-djelatnika#kristian-knol

Zvonimir Šimić, asistent, FERIT, zvonimir.simic@ferit.hr

Zvonimir Šimić rođen je 7. lipnja 1995. godine u Osijeku. Od 2010. godine do 2014. godine pohađa srednju Elektrotehničku i prometnu školu Osijek za zanimanje Elektrotehničar. 2014. godine upisuje studij elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), tada je fakultet još nosio naziv Elektrotehnički fakultet Osijek (ETF). 2017. godine je završio preddiplomski studij elektrotehnike i upisao diplomski studij elektrotehnike, smjer elektroenergetika, izborni blok održiva elektroenergetika. Na zadnjoj godini studija dobio je nagradu za izvrstan uspjeh u studiranju. Diplomirao je 2019. godine i stekao titulu magistra inženjera elektrotehnike, a od srpnja 2020. godine zaposlen je na FERIT-u kao asistent na projektu USBSE – Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije, financiranom sredstvima Europske Unije. 2020. godine upisao je poslijediplomski studij elektrotehnike na FERIT-u. U slobodno vrijeme vozi bicikl.

https://www.ferit.unios.hr/fakultet/imenik-djelatnika#zvonimir-simic