Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

30 godina Tekstilno-tehnološkog fakulteta – „Život ili smrt - kako tajna nano oružja medicinskog tekstila mogu uništiti tisuću puta veće bakterije“, Iva Rezić

Datum i vrijeme:

Organizacija:
SNIMKE

Vrsta događanja:
SNIMKA - Prezentacija

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Detalji:

„Život ili smrt“ – kako tajna nano - oružja medicinskog tekstila mogu uništiti tisuću puta veće bakterije prezentacija je koja će na popularan način uz mnoštvo ilustracija obraditi temu korištenja nanočestica u borbi sa mikroorganizmima koji su otporni na antibiotike, kao što je primjerice bakterija MRSA.

Detalji: Svjetska zdravstvena organizacija je problem otpornosti mikroorganizama proglasila jednom od najvećih ugroza ljudskoga zdravlja, te je poslan apel znanstvenicima i stručnjacima za pronalaskom novih rješenja u borbi protiv vrlo snalažljivih malih organizama. Stoga se kroz projekt „Antimikrobna prevlaka za medicinske biorazgradive materijale – ABBAMEDICA“ voditeljice Ive Rezić, kojega financira Hrvatska zaklada za znanost, pronalaze nova inovativna rješenja koja koriste interdisciplinarna znanja i vještine kako bi se pronašla što učinkovitiji vodootporni antimikrobni materijali. Znanstvena dostignuća objavljena su u javno dostupnim časopisima, a ovom će se prezentacijom široj javnosti na slikoviti način predstaviti mehanizmi djelovanja nanočestica u susretu sa stanicama bakterija.

Biografija:

Izv. prof. dr. dr. sc. Iva Rezić profesorica je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, gdje je od 2018. - 2020. bila prodekanica za znanstveno-istraživački rad, a trenutno vodi nekoliko znanstvenih projekata i nastavu iz mnogih kolegija. Dvostruka je doktorica znanosti – iz područja prirodnih znanosti (kemija) i tehničkih znanosti (tekstilno inženjerstvo). Znanja u struci primjenjuje u vođenju projekata i timova pri čemu joj je trenutni fokus istraživanja na antimikrobnim i toksičnim nanočesticama, teškim metalima i ostalim zagađivalima. U sklopu nekoliko znanstvenih međunarodnih interdisciplinarnih projekata razvija sa svojim istraživačkim timom nove materijale, koji uništavaju mikroorganizme otporne na antibiotike, uz sintetizu nanočestice pomoću enzima. Objavila je 60-tak znanstvenih radova, bila ko-autor 3 sveučilišna udžbenika te sudjelovala na mnogobrojnim kongresima. Aktivno se bavi popularizacijom znanosti.

Poveznice:

https://orcid.org/my-orcid?orcid=0000-0002-1531-776X

https://www.bib.irb.hr/pretraga?operators=and|Iva%20Rezi%C4%87|text|profile

https://www.ttf.unizg.hr/nastavnici-i-suradnici/iva-rezic/45