Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Biljni igrokaz, voditeljica: Nevena Opačić, sudionici: Sanja Radman, Sanja Fabek Uher, Petra Marija Rajković, Petra Samardžić

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 13:00 - 14:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji
Sjemenke su spavajuće biljke koje čekaju pravi trenutak kako bi izašle na „pozornicu“ i u povoljnim uvjetima započele pričati svoju čarobnu priču. Tijekom te „predstave“ koriste brojne „kostime“ raznolikih oblika, veličina i boja, koji doprinose našoj raznovrsnoj te uravnoteženoj prehrani i zdravlju. Na radionici će se djeca predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole upoznati sa životnim ciklusom odabranih povrtnih vrsta (sjeme  kotiledoni  pravi listovi  mladi izdanci  „odrasla biljka“  plod  sjeme). Djeca će na radionici imati priliku naučiti kako sami mogu uzgojiti šarene i ukusne mlade izdanke pune vitamina i minerala, uz malo truda i koristeći predmete iz svakodnevnog života. Iako malih dimenzija, takve mlade biljke izražene su nutritivne vrijednosti, intenzivnog okusa i atraktivnog izgleda pa su sve popularnije posljednjih godina u prehrani. Također, djeca će aktivno sudjelovati u izradi recikliranih kartica sa sjemenkama povrća i začinskog bilja, koje će moći ponijeti i posijati u svojim domovima, pratiti njihov rast i na kraju te šarene „predstave“ uživati u plodovima svog rada i obogatiti svoju prehranu.

Biografija:

Nevena Opačić rođena je 26.6.1985. u Zagrebu. Diplomirala je na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, smjer Hortikultura – povrćarstvo. Radi kao asistentica, doktorandica u Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta. Znanstveni interesi: hidroponski uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, uzgoj i nutritivna vrijednost mladih izdanaka.

Sanja Radman rođena je 6. srpnja 1986. godine u Novom Mestu. Diplomirala je i doktorirala na Sveučilištu u Zagrebu Agronomski fakultet, gdje radi od 2011. godine u Zavodu za povrćarstvo. Izvodi nastavu na preddiplomskom, diplomskom studiju te poslijediplomskom doktorskom studiju. Jedna je od voditeljica izvannastavne aktivnosti Vrtlarska grupa. Suradnik je u brojnim znanstveno-istraživačkim, stručnim i nastavnim projektima financiranim iz nacionalnih i europskih fondova. Njezini su istraživački interesi: introdukcija novih vrsta i sorti povrća te ljekovitog i aromatičnog bilja, istraživanje novih tehnologija te hidroponski uzgoj povrća i aromatičnog bilja, održivi i ekološki uzgoj biljaka te uzgoj povrća kao funkcionalne hrane.

Sanja Fabek Uher diplomirala je 2006. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, studij Bilinogojstvo, usmjerenje Vrtlarstvo. Doktorirala je 2012. godine na istom fakultetu, na kojem je 2021. izabrana u znanstveno-nastavno zvanje izvanredne profesorice. Znanstveni interesi su vezani uz uzgoj povrća kao funkcionalne hrane; integriranu, ekološku i hidroponsku proizvodnju povrća; introdukciju novih vrsta i tehnologija uzgoja povrća. Uz brojne nastavne, znanstvene i stručne aktivnosti, od 2016. godine je suvoditeljica Vrtlarske grupe, izvannastavne aktivnosti Agronomskog fakulteta.

Petra Samardžić i Petra Marija Rajković studentice su 2. godine diplomskog studija Fitomedicina, odnosno 1. godine diplomskog studija Agroekologija. Aktivne su članice Vrtlarske grupe te kroz brojne i raznolike aktivnosti razvijaju pozitivan odnos prema prirodi i proizvodnji hrane usmjerene prema održivom razvoju. Kroz kreativan i inovativan način sudjeluju u edukaciji predškolske i školske djece, zainteresiranih građana, čime stvaraju nove društvene kontakte te nadograđuju kompetencije stečene tijekom studija.