Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Institut za fiziku, XV. gimnazija Zagreb: Zvijezda je rođena – radovi darovitih učenika, Berti Erjavec, Sivije Vdović, Mario Rakić, Nikša Krstulović, Damir Dominko, Antonio Supina, Virna Kisiček, Ana Senkić, Marko Movre, Ines Dukić, Mihaela Marceljak Ilić i daroviti učenici XV. gimnazije

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 14:00 - 16:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji:

Institut za fiziku ima dugu tradiciju u različitim aspektima promidžbe fizike koji su uključivali učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, studente ali i građanstvo. Program ''Zvijezda je rođena – rad s darovitim učenicima'' provodi se već devet godina u suradnji sa zagrebačkom XV. gimnazijom. Daroviti učenici selektirani temeljem službenog testiranja u školi odabiru prema svom interesu neku od ponuđenih tema. Učenici pod vodstvom istaknutih znanstvenika i u pratnji svojih nastavnika dobivaju priliku raditi na odabranim temama u laboratorijima Instituta za fiziku u pravom znanstvenom okruženju. To je neprocjenjivo iskustvo za mlade darovite ljude, pa time Institut daje konkretni doprinos brizi za darovite učenike koje usmjerava prema STEM području.

Daroviti učenici 15. gimnazije u Zagrebu u sklopu programa '' Zvijezda je rođena'' u suradnji sa znanstvenicima Instituta za fiziku prikazati će radove koji su nastali u sklopu programa u nekoliko zadnjih godina. Svoje radove kao i fizikalno objašnjenje te principe rada izložit će na radionici koju će za tu svrhu pripremiti.

Tako će pokazati i objasniti princip rada Ultrazvučne i Laserske pincete, prikazati će rezultate nastale primjenom plazme i nanotehnologije na rast biljaka – Plazma voda i Nanopriming.

Učenici će demonstrirati primjenu snažnih lasera u industriji i svakodnevnom životu pomoću uređaja za lasersko graviranje, te će za posjetitelje kreirati prigodne suvenire.

Pokazati će primjenu umjetne inteligencije (AI) na primjeru malog robota kojeg su sami konstruirali i programirali za obavljanje jednostavnih zadaća.

Aktivnosti učenika povezane su sa dva velika infrastrukturna projekta koja se trenutno odvijaju na Institutu za fiziku. Aktivnosti izrade Ultrazvučne i Laserske pincete vezane su za projekt ''Centar za napredne laserske tehnike – CALT'' (http://calt.ifs.hr/) a Mjerenje niskih temperatura za projekt ''Kriogeni centar Instituta za fiziku – KaCIF'' (http://kacif.ifs.hr/).

Aktivnost programa ''Zvijezda je rođena-rad s darovitim učenicima'' vidljiva je na poveznici

http://popularizacija.ifs.hr/projekti/

Biografija:

Svi životopisi znanstvenika nalaze se na stranicama Instituta za fiziku, http://www.ifs.hr/