Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Život u kapljici vode, voditeljice: Marija Vuković Domanovac, Elza Štefanović, Ivana Stojmilović i Martina Trtinjak

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 12:00 - 14:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

U svakoj kapljici prirodne i otpadne vode krije se nevidljivi živi svijet s nevjerojatnom raznolikošću. Tako se mogu pronaći jednostavni oblici života kao što su bakterije, veliki proizvođači kisika poput algi, različite vrste protozoa nalik vanzemaljcima i slatke mikroskopske životinje poput vodenog medvjeda. Uz pomoć mikroskopa, ova sićušna stvorenja možete vidjeti i otkriti tajne u kojima žive. Pogledajmo što ćete pronaći u kapljici vode!

Kratki kviz znanja: https://forms.gle/C39oep5CFuMcFYgE7

Biografija:

Marija Vuković Domanovac profesorica je Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Njezina istraživanja usmjerena su na izučavanje mikrobioloških procesa koji se primjenjuju radi zaštite okoliša u području kemijskog inženjerstva. Kroz kolegije koje predaje želi studente usmjeriti na kemijsko-inženjerski pristup u zaštiti okoliša pri rješavanju problema vezanih uz procese koji su prihvatljivi za zrak, vodu i tlo, a primjenjuju se u procesnoj industriji ili u komunalnom sektoru.

Elza Štefanović stručna je suradnica na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu gdje stječe nova znanja i vještine u području mikrobiologije i zaštite okoliša. Diplomski studij Kemija i inženjerstvo materijala završila je na istoimenom Fakultetu obranom rada na temu „Priprema i karakterizacija kompozita polietilena s različitim česticama hematita“. Sudjelovala je s posterskim priopćenjem na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu XIV. susret mladih kemijskih inženjera 2022.

Ivana Stojmilović studentica je diplomskog studija Kemijsko inženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Prediplomski studij Ekoinženjerstvo završila je na istoimenom Fakultetu s temom rada „Biorazgradivost organske frakcije iz miješanog komunalnog otpada“. Kroz stručnu praksu u Zagrebačkim otpadnim vodama d.o.o., radu na stručnim projektima i demonstraturama na Fakultetu te sudjelovanjem na više međunarodnih i domaćih znanstveno-stručnih skupova, stječe i širi znanja buduće struke.

Martina Trtinjak studentica je diplomskog studija Kemijsko inženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Prediplomski studij Kemijsko inženjerstvo završila je na istoimenom Fakultetu s temom rada „Mikroorganizmi i klimatske promjene“. Angažirana je kao demonstratorica na kolegijima Mikrobiologija i Zaštita okoliša. Sudjelovala je s posterskim priopćenjem na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu XIV. susret mladih kemijskih inženjera 2022. U slobodno vrijeme radi origami figurice.