Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Otkrijmo godove – ogledalo života jednog stabla, voditeljice: Doroteja Bitunjac i Maša Zorana Ostrogović Sever

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 11:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Dvorište

Detalji

Svake godine, a najviše u proljeće i ljeto, stabla rastu u visinu i debljinu. Debljina debla stabla povećava se slaganjem godova, jedan uz drugi, iz godine u godinu. God nam pripovijeda priču kako je stablo raslo svake godine. Ukoliko je god uzak, to znači da je stablo bilo pod stresom, možda mu nije odgovarala temperatura ili količina oborina, a možda su ga zaklonila druga stabla u njegovoj blizini, pa je slabije raslo. Međutim, ako je god širok znači da su mu uvjeti bili povoljni i da je te godine mogao puno narasti. Sve postaje još zanimljivije kada pogledamo godove stabala koji su rasli u blizini; njihovim podudaranjem možemo otkriti posebne godine u kojima se pojavio neki klimatski ili drugi okolišni događaj u prošlosti planeta Zemlje.

Otkrijmo izgled godova različitih vrsta drveća, okušajmo se u njihovom označavanju u jednom programu te na koncu pokušajmo složiti priču o životu jednog stabla.

Biografija:

Doroteja Bitunjac

https://www.sumins.hr/djelatnici/doroteja-dimoski/

Maša Zorana Ostrogović Sever

https://www.sumins.hr/djelatnici/masa-zorana-ostrogovic-sever/