Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Od prve lančane reakcije do radioaktivnog otpada, Goran Kukmanović, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 11:00 - 11:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Ove, 2022. godine, obilježavamo 80. obljetnicu prve kontrolirane lančane reakcije, događaja s kojim je započelo "Atomsko doba". Energija proizvedena prvom lančanom reakcijom bila je toliko mala da nije mogla napajati niti jednu žarulju, ali taj događaj je promijenio i oblikovao svijet kakav danas poznajemo. Iako je primjena nuklearne tehnologije i ionizirajućih zračenja doprinijela napretku i razvoju naše civilizacije, pred nas se postavlja odgovornost za sigurno zbrinjavanje radioaktivnog otpada nastalog korištenjem nuklearnih tehnologija.

Biografija:

Goran Kukmanović je Voditelj poslova uspostave Centra za radioaktivni otpad u Fondu za financiranje razgradnje NEK. Na tom radnom mjestu neposredno se bavi poslovima provedbe pripreme i uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj. Osim poslova uspostave Centra aktivno je uključen u poslove pripreme i izrade Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.