Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Sto i petnaest godina sintetske plastike, Igor Čatić

Datum i vrijeme:
utorak 3.5.2022., 17:15 - 17:45

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
opća populacija, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji
Izvrsna je zamisao organizatora ovogodišnjeg Festivala znanosti da se obilježi važna obljetnica. Prošlo je 115 godina, otkako je belgijski kemičar i jednom od najuspješnijih stručnjaka za marketing svih vremena, Leo Baekeland, izumio prvu sintetsku plastiku, fenol-formaldehid (PF), popularno bakelit. Upravo su telefoni bili jedna od primjera primjene tog materijala u svakodnevici. U doba vrlo agresivnog djelovanja brižnih zaštitara okoliša, potrebno je naglasiti važnost razlikovanja riječi polimeri i plastika. Svu plastiku čine organski ili anorganski polimeri. No, naziv polimeri pokriva daleko širi opseg tvari i materijala. Stoga će ukratko biti predstavljena nova Sistematizacija tvari i materijala 2.0. Plastika može biti prirodna, bioplastika, modificirana i sintetska. Navest će se neki podaci o razvoju plastike u proteklih 115 godina. U završnom dijelu bit će naglašena povijesna važnost kemičara i izumitelja bakelita, Lea Baekelanda.

Biografija:

Igor Čatić

Profesor je emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Poslije rada u Tvornici računskih strojeva i Kontaktu gdje u učio alatničarski zanat, radio je u alatničarskoj „Štanca“ kao konstruktor kalupa i strojeva. Po završetku studija strojarstva na SBF-a, radio je u tvornicama MEGA i TOZ. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje radio od 1965. do umirovljenja 2006. Od 1974. predavao je predmete vezane uz proizvodnju plastičnih i gumenih tvorevina u Zagrebu, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu i Mostaru te Ljubljani. Priznati je stručnjak na područjima jezika, filozofije, sintezologije. Osnivač je Društva za plastiku i gumu. Član je više međunarodnih društava (FIOM3, SPE, VDI). Primio je više odlikovanja i nagrada. SPE ga je 1998. izabrao za nastavnika godine. Opširnije u (http://www.sveopoduzetnistvu.com/index.php?main=clanak&id=105, tri dijela)