Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kako otkrivamo egzoplanete,
voditelj: Karlo Bermanec

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Velika dvorana

Detalji:

Opis prezentacije:

Na prezentaciji će se objasniti pojam interferencije po definiciji iz fizike, i zbrojiti više zasebnih signala.  Koristeći svjetlosni detektor mobitela i Phyphox mobilnu aplikaciju, napravit će se dijagram/graf svjetline nekog izvora svjetlosti s predmetima koji zasjenjuju detektor. Navest će se i razlike u signalu, periodičnosti, što za binarne sustave zvijezda, što za planetarne sustave i razne kombinacije istih. Pomoću računalne aplikacije Nasa's eyes, pokazati će se modeli desetak najzanimljivijih planeta, odnosno planetarnih sustava pronađenih do sada tom metodom.

Cilj prezentacije:

Kroz pokaznu vježbu i zadatke, objasniti tranzitnu metodu pronalaženja  planeta oko drugih zvijezda.

Dati kratki presjek najnovijih saznanja iz područja astronomije vezano za planetarne sustave oko drugih zvijezda. U svrhu širenja vidika i nalaženja kreativnih rešenja.

Zanimljivost:

Naš Sunčev sustav je čudan spram svih ostalih, samo jedna zvijezda i neuobičajen raspored planeta oko nje.

 Uz svaku radionicu stručno tumačenje, razgovori sa sudionicima i diskusije.

https://www.youtube.com/watch?v=HOQqXGlBbDA

Biografija:

Karlo Bermanec

Rođen je 1984. g. u Zagrebu gdje je pohađao osnovnu školu Jure Kaštelana i Poštansku i telekomunikacijsku srednju školu, a diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, na smjeru Radiokomunikacije i profesionalna elektronika.

Tijekom 2010. g. radio je kao profesor elektrotehničkih predmeta u srednjoj školi Sesvete, a sada je zaposlen u Hrvatskom Telekomu. Početkom akademske godine 2018. g. bio je honorarni asistent na TVZ-u za elektrotehniku.

Član je Hrvatske udruge za promicanje i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska, i održava javna predavanja te sudjeluje u radionicama iz astronomije i geologije u sklopu "Skoka u znanost" u Sisku, Festivala znanosti u Zagrebu i na Rabu, Rapske noći istraživača i Dana asteroida. Koautor je dvije znanstveno-popularne izložbe.