Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Digitalna umjetnost u Hrvatskoj 1968. – 1984.,
Markita Franulić i Darko Fritz

Datum i vrijeme:
subota 15.5.2021., 12:00 - 13:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
odrasli

Lokacija (prostorija):
TMNT, Mala dvorana

Detalji:

https://digitalna-umjetnost-u-hrvatskoj.eu/

 

Prezentacija projekta Digitalna umjetnost u Hrvatskoj 1968. - 1984. kojeg je realizirao Tehnički muzej Nikola Tesla 2020., a koji uključuje knjigu autora Darka Fritza (nakladnik TMNT, 2020.), web stranicu i buduće izložbe. Voditeljica programa je Markita Franulić, muzejska savjetnica.

Jedno od programskih usmjerenja Tehničkom muzeju Nikola Tesla "interdisciplinarnost – znanost i umjetnost", ujedno je jedna od bitnih značajki rane digitalne umjetnosti u Hrvatskoj. Naime, ona  nastaje u znanstvenim institucijama i na sveučilištima, a mnogi njezini protagonisti bili su znanstvenici ili inženjeri koji su imali pristup tada ekskluzivnoj tehnologiji te su, motivirani njezinim mogućnostima, iz znatiželje ili potaknuti znanstvenim konceptima i umjetničkim impulsima, počeli stvarati umjetnička djela. Ideje Matka Meštrovića o sintezi znanosti i umjetnosti u okviru "scijentifikacije humanističkih disciplina i umjetnosti kao dijela dugoročnog (utopijskog) procesa sveopće scijentifikacije svih ljudskih djelovanja (...) započevši aproprijacijom znanstvenih metoda kao što su istraživanje i eksperiment", dodatni su poticaj za projekt.

Vremenski okvir rane digitalne umjetnosti u Hrvatskoj u ovom je projektu omeđen amblematskim godinama: revolucionarnom 1968., kada je održana i prva izložba digitalne umjetnosti, i orvelijanskom 1984.

Tehnički muzej aktivno je sudjelovao u promoviranju rane digitalne umjetnosti: 1969., u prostoru ISIP-a (Internacionalne stalne izložbe publikacija) u Muzeju održana je izložba publikacija u sklopu međunarodnog programa tendencija 4. Izložba tendencije 5 održala se 1973. i u prostorima Tehničkoga muzeja, a jedan njezin segment odnosio se na "kompjutere i vizualna istraživanja".

Imajući u vidu profil muzeja koji producira program, autor projekta Darko Fritz prilagođava svoj pristup temi, obrađujući, osim umjetničkog, tehnički aspekt radova i tehnološki kontekst njihova nastanka te društvene i ekonomske okolnosti informatizacije u Hrvatskoj 1960-ih i 1970-ih godina.

https://www.youtube.com/watch?v=_0QMaNxuyQ8

Biografija:

Darko Fritz

Likovni umjetnik i kustos koji svojim radom premošćuje medijske i suvremene umjetničke prakse. Studirao je arhitekturu u Zagrebu i vizualnu umjetnost na Rijkakademie van beldende kunsten u Amsterdamu. Član je strukovnih organizacija HDLU, ULUPUH, HZSU i AICA. Predsjednik je udruge Siva zona, gdje kao kustos ostvaruje brojne domaće i međunarodne programe od 2006. Kustos je niza izložbi o povijesti suvremene i medijske umjetnosti od kojih izdvajamo bit international, [nove] tendencije, kompjuteri i vizualna istraživanja, 1961 – 1973, Neue Galerie, Graz, 2007, i ZKM, Karlsruhe, 2008. te Histories of Post-digital: 1960s and 1970s Media Art Snapshots, Akbank Sanat, Istanbul, 2014. 2002, objavio je "Kratka povijest medijske umjetnosti u Hrvatskoj (od 1960ih)" i uredio baze relevantne podataka za Culturenet. 2010. započeo je istraživanje "The beginning of digital arts in the Netherlands (1955 - 1980)", potpomognutu od strane Mondriaan Fonds, Amsterdam. Vanjski je predavač je na studiju Media Art Histories pri Danube University u Kremsu. Fritzovi tekstovi su objavljeni na hrvatskom, srpskom, slovenskom, engleskom, poljskom, turskom, španjolskim i portugalskom. Web stranica: http://darkofritz.net.

 

Markita Franulić

Dipl. pov. umj. i talijanistica, u muzejskom zvanju muzejski savjetnik dokumentarist, ravnateljica je Tehničkog muzeja od 2012. Kao ravnateljica pokrenula je ostvarivanje brojnih i različitih programa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, od obnove stalnog postava, povremenih izložbi, edukacijskih i informativnih akcija i slično, brige za nepokretnu i pokretnu tehničku baštinu. Organizatorica je i voditeljica izložbenih, dokumentacijskih i inovacijskih programa u TMNT. Vodi EU projekt obnove Muzeja i novog stalnog postava. Aktivna je u međunarodnoj organizaciji muzeja ICOM na polju muzejskog upravljanja i rada muzeja znanosti i tehnike. Osobit interes rada usmjerava na programe povezivanja znanosti/ tehnike i umjetnosti.