Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

COLORINA - Obojimo svijet,
voditelji: Ana Sutlović, Martinia Ira Glogar, Iva Brlek, Veronika Lovreškov, Ivan Beritić, Jelena Đukanović, Olivera Eraković, Milosav Milatović i David Delibašić

Datum i vrijeme:
subota 15.5.2021., 10:00 - 12:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Izložba i ONLINE PRILOG

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Velika dvorana

Detalji:

Sudionici radionice će kroz promišljanje o različitim materijalima, njihovoj boji, strukturi i mogućnosti recikliranja,  sudjelovati u stvaranju „duge“.  Elementi svih sudionika bit će objedinjeni u veliku instalaciju  u prostoru, simbol snage zajedništva i tolerancije. Dodatno,  upoznat će se s pojmom primarnih boja svjetla, biti će prezentirano kako se primarnim bojama svjetla: crvenom, zelenom i plavom mogu proizvesti druge boje spektra. Sudionicima će u kreativnom izričaju pomagati studenti i nastavnici Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Izložbu dječjih radova možete pogledati tijekom cijelog Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Izložba dječjih radova realizirana je u partnerstvu s OŠ Julija Klovića i OŠ Izidora Kršnjavoga iz Zagreba te JU Muzeji i galerije Nikšić. Radovi su rezultat beskrajne dječje mašte inspirirane bojama i realizirane u tehnici kolaža istražujući sinergiju boja i različitih materijala.

https://www.youtube.com/watch?v=qZB5k9w-UFE

Biografija:

prof. dr. sc. Ana Sutlović, prof. dr. sc. Martinia Ira Glogar, Iva Brlek, mag. ing. tech. text., Veronika Lovreškov. mag. ing. tech. text. i Ivan Beritić, mag. ing. techn. text., članovi su Hrvatske za boje koja ima za cilj stjecanje i širenje znanja te promicanje rada na razmjeni ideja u domeni boje, na područjima struke, znanosti, umjetnosti, dizajna i industrije. Voditelji radionice rade na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zavodu za tekstilnu kemiju i ekologiju. Znanstveno-istraživački i nastavni radu usmjeren je na područje teorije boje, bojanja tekstila, sito tiska, digitalnog tiska te objektivnog vrednovanje boje. Obojene efekte na tekstilu postižu sintetskim i prirodnim bojilima. Osim toga, imaju veliko iskustvo u popularizaciji znanosti u okviru događanja kao što su: Međunarodni dan boja, Otvoreni dani TTF-a, Smotra Sveučilišta, Festival znanosti, TV emisijama (Moć boja, Potrošački kod, Znanstveni krugovi, Znanstvena petica i dr.), STEAM radionicama COLORINA i dr.

Autorski tim: Jelena Đukanović, Olivera Eraković, Milosav Milatović i David Delibašić kustosi su i dizajneri Muzeja u Nikšiću gdje rade na očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa Crne Gore. Osim toga aktivni su na području poticanja kreativnost kod djece i mladih te su ove godine organizirali međunarodnu izložbu ,,Obojimo svijet'' koja obuhvaća dječje radove iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske.