Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Mogu li kukci biti hrana budućnosti?,
voditelji: Ivan Juran, Maja Čačija, Darija Lemić, Ivana Pajač Živković, Helena Virić Gašparić, Martina Kadoić Balaško i Sandra Skendžić, Entomološka grupa Agronomskog fakulteta

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Zbog povećanja broja stanovnika na Zemlji tijekom narednih godina biti će potrebno povećati i proizvodnju hrane. Poljoprivredne površine su ograničene pa treba tražiti nove izvore hranjivih tvari, a jedna od njih su kukci. U azijskim, afričkim i južnoameričkim zemljama kukci su uobičajen izvor hranjivih tvari i tradicionalno se koriste u prehrani ljudi. Vrlo su bogati hranjivim sastojcima, a njihova proizvodnja je ekološki prihvatljivija i održiva za razliku od tradicionalne hrane na području Europe. Tijekom radionice prezentirat će prednosti uzgoja kukaca u odnosu na tradicionalno proizvedenu hranu, a zainteresirani pojedinci moći će kušati proizvode pripremljene od kukaca.
Prezentaciju možete preuzeti na sljedećoj poveznici:
>> Mogu-li-kukci-biti-hrana-buducnosti.ppsx (21MB)

https://www.youtube.com/watch?v=eF4QbtwvB8I

Biografija:

Ivan Juran

Rođen je 27.8.1983. u Zagrebu. Završio je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer Zaštita bilja. Radi kao docent na Zavodu za poljoprivrednu zoologiju. Znanstveni interesi: entomologija, integrirana zaštita uljane repice od štetnika, digitalni sustavi u entomologiji, utjecaj sredstava za zaštitu bilja na pojavu korisnih kukaca.

 

Maja Čačija

Rođena je 21.7.1981. u Osijeku. Diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, smjer Molekularna biologija, a doktorirala na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao docentica na Zavodu za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta. Znanstveni interesi: entomologija, integrirana zaštita od žičnjaka, prirodni neprijatelji štetnika.

 

Darija Lemić

Rođena je 7.6.1984. u Kutini. Završila je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer Zaštita bilja, te doktorirala 2014. na temi genetske varijabilnosti kukuruzne zlatice. Radi kao docentica na Zavodu za poljoprivrednu zoologiju. Znanstveni interesi: entomologija, fitofarmacija, štetnici ratarskih kultura, populacijska genetika i morfološke razlike štetnih kukaca.

 

Ivana Pajač Živković

Rođena je 18.8.1983. u Zagrebu. Završila je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer Zaštita bilja, te doktorirala 2012. na temi biologije, ekologije i genetike populacija jabukova savijača. Radi kao docentica na Zavodu za poljoprivrednu zoologiju. Područje njezina znanstveno-istraživačkog rada jest entomologija, štetnici voćaka i vinove loze, taksonomska i molekularna identifikacija kukaca, te populacijska genetika poljoprivrednih štetnika.

 

Helena Virić Gašparić

Rođena je 23.2.1988. u Zagrebu. Završila je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer Fitomedicina. Poslijediplomski doktorski studij Poljoprivredne znanosti upisala je 2013. na Agronomskom fakultetu. Radi kao asistentica na Zavodu za poljoprivrednu zoologiju. Znanstveni interesi: entomologija, fitofarmacija i ekotoksikologija.

 

Martina Kadoić Balaško

Rođena je 23.09.1992. u Zagrebu. Završila je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer Fitomedicina. Poslijediplomski doktorski studij Poljoprivredne znanosti upisala je 2018. na Agronomskom fakultetu. Radi kao asistentica na projektu Monitoring rezistentnosti štetnika: nove metode detekcije i učinkovite strategije upravljanja rezistentnošću na Zavodu za poljoprivrednu zoologiju. Sudjeluje u radu izvannastavne aktivnosti Entomološka grupa. Znanstveni interesi: entomologija, populacijska genetika, štetnici ratarskih kultura i fitofarmacija.

 

Sandra Skendžić

Rođena je 19. 1. 1994. godine u Otočcu. Završila je preddiplomski studij Biljne znanosti te diplomski studij Fitomedicina na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za vrijeme diplomskog studija sudjeluje kao član Entomološke grupe s kojom ostvaruje Rektorovu nagradu za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici. Poslijediplomski studij Poljoprivredne znanosti upisuje 2020. godine te radi kao asistentica na projektu ˝Napredna i prediktivna poljoprivreda za otpornost klimatskim promjenama. Znanstveni interesi: entomologija, fitofarmacija, integrirana zaštita bilja, klimatske promjene i njihov utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju te strategije prilagodbe klimatskim promjenama.