Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Istraživanje jame Nedam na sjevernom Velebitu,
Marina Grandić

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje, film

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Mala dvorana

Detalji:

Duboke jame sjevernog Velebita od posebnog su speleološkog i znanstvenog značaja. Do nedavno u Hrvatskoj su bile poznate tri jame dublje od 1000 m i sve se nalaze na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. To su Jamski sustav Lukina jama – Trojama (-1431 m), Slovačka jama (-1324 m) i Jamski sustav Velebita (-1026 m). Nakon niza istraživanja u periodu od lipnja 2019. do kolovoza 2020. godine Hrvatska je postala bogatija za još jednu tisućicu, jamu Nedam istražene dubine 1226 m i duljine 2873 m. U ljeto 2020, na dubini od 1192 m u jami Nedam pronađeno je podzemno jezero (tzv. sifon). Iste godine sifon je preronjen te je otkriven horizontalni nastavak koji dalje vodi u nepoznato.  U ovoj prezentaciji biti će prikazan tijek istraživanja treće najdublje jame u RH kao i planovi za veoma složena istraživanja iza sifona na dubini ispod 1000 m.

https://www.youtube.com/watch?v=kgEZdy3KhYM

Biografija:

Marina Grandić

Voditeljica i koordinatorica Međunarodne ekspedicije 2019. i speleološke ekspedicije 2020., obavljala je nekoliko funkcija kao članica speleološkog društva Velebit iz Zagreba, a trenutno je zadužena za katastar udruge. Sudjelovala je u nekoliko međunarodnih, kao i domaćih događanja, te raznim istraživanjima na području dinarskog krša. Po struci magistra inženjerka molekularne biotehnologije trenutno zaposlena na poziciji razvojnog inženjera.