Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Otvori vrata prava da saznaš što je prehrana zdrava,
voditeljice: Irena Landeka Jurčević, Tajana Frančić

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole

Detalji:

Pretilost je zdravstveni problem u Hrvatskoj gdje je čak četvrtina školske djece pretila. Pravilna prehrana podrazumijeva raznoliku i uravnoteženu prehranu za čije razumijevanje možemo koristit piramidu pravilne prehrane.

Radionica će objasnit njenu važnost pomoću digital story-a u obliku kratkog animiranog filma. Objašnjavat će važnost piramide pravilne prehrane, a koraci su: problematična situacija u kojoj se treba koristiti znanje o temi, pogoršanje situacije zbog aktivnosti junaka, poboljšanje situacije zbog vanjskih čimbenika, pogoršanje jer junak nastavlja djelovati kao prije, junak mora razmišljati o postupcima koje korigira za rješenje problema.

Nakon filma, djeci će bit prikazana  3D piramida s razinama. Ponuđene namirnice morat će pozicionirat na određenu razinu piramide. Komentirat ćemo je li namirnica točno postavljena, uz ponavljanje zašto je važno konzumirat te namirnice.
Prezentaciju možete preuzeti na sljedećoj poveznici:
>> Otvori-vrata-prava-da-saznas-sto-je-prehrana-zdrava.pptx (220MB)

Biografija:

Irena Landeka Jurčević

Redovita je profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi u Laboratorija za kemiju i biokemiju hrane. Znanstveno područje rada je biokemija hrane i prehrane, metabolizam i biodostupmost polifenola, oksidacijski stres, istraživanja protektivnih učinaka biljnih bioaktivnih tvari.

https://scholar.google.com/scholar?start=130&q=irena+landeka+jur%C4%8Devi%C4%87&hl=hr&as_sdt=0,5

 

Tajana Frančić

Studentica je 2. godine diplomskog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Nutricionizam. Već 3 godine radi za farmaceutsku firmu Almagea kao promotor po ljekarnama.  Uz studij i rad, volontira (Klaićeva bolnica: 2015. "Nutrition Day“, Optimizacija bolničke  prehrane), aktivni je sudionik znanstvenih kongresa (2017. -  "HZJZ Andrija Štampar – Zdravi tanjurić"; 2018. - 6. Međunarodni kongres nutricionista i 2. kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara; 2019. - Stručni skup "Know-How razmjena: Trudnoća"). Do sada je objavila 1 znanstveni rad.